Žene su pametnije kad piju kafu, a muškarci gluplji

Istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Bristolu, pokazuje da u stresnim situacijama kafa pomaže ženama i stimuliše njihov mozak, dok ovaj napitak potpuno drugačije utiče na muškarce – sporije reaguju i lošije se snalaze u komplikovanim situacijama koje zahtevaju brzo donošenje odluka.


Rezultati pokazuju da su muškarci koji su pili jaku kafu u proseku za 20 sekundi sporije završavali pazl zadatke, u poređenju sa muškarcima koji su pili kafu bez kofeina.

Takođe, dodatna pitanja u vezi sa zadacima koje su trebali da obave, potvrdila su da je muškarcima koji su pili jaku kafu drastično pogoršana sposobnost pamćenja i tačnog odgovaranja na postavljena pitanja.

Sa druge strane, dame koje su pile jaku kafu su briljirale i u proseku su postavljene zagonetke rešavale čak 100 sekundi brže od svojih koleginica koje su pile kafu bez kofeina.

– Budući da Britanci popiju 70 miliona šoljica kafe dnevno, kao i da je kofein najkorišćenija droga na svetu, moguće implikacije ovakvih istraživanja su ogromne – izjavila je profesorka Lindzi Sent Kler.