ŽENE SPORIJE STARE UKOLIKO IMAJU VIŠE DJECE?

djecaŽene koje imaju više djece, sporije stare, pokazuje novo istraživanje.

Posmatrajući hromosome, naučnici su otkrili da žene koje imaju više djece, imaju duže telomere, koji pomažu usporavanju procesa starenja. Telomeri predstavljaju niz nukleotida, na kraju svakog hromosoma, i oni štite ključne genetske informacije od oštećenja.

Dovoljno dugački telomeri su od esencijalnog značaja za ćelije koje se umnožavaju. Kako ljudi stare, telomeri se skraćuju, što vremenom dovodi do smrti ćelije, tvrdi nacionalni američki institut za istraživanje raka.

Novo istraživanje Univerziteta u Kanadi, obuhvatilo je 75 žena iz ruralnih zajednica Gvatamale. Njihovi telomeri su izmjereni putem uzorka pljuvačke, uzetih dva puta u razmaku od 13 godina.

Istraživanje je pokazalo, ali ne i dokazalo, da rađanje više djece dovodi do sporijeg skraćivanja telomera, i produžuje njihovo trajanje.

– Sporije skraćivanje telomera učesnica koje imaju više djece, se može pripisati i dramatičnom povećanju nivoa estrogena, hormona koji se proizvodi tokom trudnoće. Funkcije estrogena imaju antioksidansna svojstva koja štite ćelije od skraćivanja telomera- kaže vođa istraživanja, Pablo Nepomnaschy, zdravstveni naučnik na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji.

Studija je pokazala i da socijalno okruženje žena, može utjecati na sporije skraćivanje telomera.

– Žene koje smo pratili tokom istraživanja su majke većeg broja djece, i imali su socijalnu podršku porodice i prijatelja. Ta podrška je dovela do povećanja metaboličke energije koja pomaže očuvanju tkiva, i usporava proces starenja.- zaključuje Nepomnaschy.

(health.com/D.K./aura.ba)