Žene sa dlakavim bradama bi mogle imati ozbiljan zdravstveni problem

Ma koliko bilo rasprostranjeno shvatanje da dlake imaju samo muškarci, činjenica je da ih na bradi imaju i žene

 
Sve žene imaju dlake na licu i tijelu, ali su one obično veoma tanke i svijetle boje, pa se teže primjećuju. Problem obično imaju tamnije za razliku od onih sa svjetlijim pigmentom ili plavom kosom.

Dlakavost se kod žena javlja u starosti ili uslijed hormonske neravnoteže, a može biti indikacija da se nešto ozbiljno dešava u organizmu i posljedica nekog zdravstvenog problema. Pretjerana ili neželjena maljavost na ženskom tijelu i licu zove se hirzutizam.

Ona može biti posljedica mnogo stvari.

Godine

Ako doživite poznu starost, dočekate 80. ili 90. rođendan, onda rizikujete da počne da vam raste brada kao muškarcima. Neke žene mogu da razviju dlake na licu ranije tokom menopauze jer proizvode manje estrogena.

 

Hormonski poremećaj

Hormoni su uzrok mnogih problema, a rast dlaka po licu može biti jedan od njih. Naročito ako ste trudni – kada vaši hormoni rade pojačano, nemojte da vas zabrine ako primjetiti višak dlaka na licu. To je privremena pojava.

Policistični jajnici

Ovo je razumno uobičajeno stanje koje utiče na način rada ženskih jajnika. Postoje tri glavna simptoma: nepravilni periodi, policistični jajnici i višak “muških hormona”. Ako ste zabrinuti zbog ovoga, trebalo bi da odete i razgovarate sa svojim doktorom.

Kušingov sindrom

Dlake na bradi mogu biti posljedica Kušingovog sindroma, kolekcijom simptoma uzrokovanih visokim nivoom hormona kortizola. Ostali simptomi mogu uključiti strije, povećanje tjelesne težine, gubitak libida i slabosti mišića i kostiju.

Rješenje

Postoji puno opcija da se otarasite dosadnih dlaka – depilacija, čupkanje, brijanje ili lasersko uklanjanje dlaka, koje bi trebalo da bude trajno rješenje. Ako ste zabrinuti zbog izgleda vaše brade, preporučujemo vam da razgovarate sa svojim doktorom kako biste identifikovali uzrok i riješili problem.