Žene, pažnja! Ovako ćete smanjiti rizik od raka dojke

Žene koje vode zdrav način života mogu da smanje rizik od nastanka agresivnog raka dojke, bez obzira na to da li imaju ovu bolest u porodici. Dr Robert Gramling, profesor na Univerzitetu u Ročesteru u državi Njujork i vodeći istraživač u ovoj kliničkoj studiji, izjavio je da zdrav način života smanjuje rizik od oboljevanja čak i kod onih žena koje imaju ovo oboljenje u porodici (genetski faktor). Do sada se inače smatralo da se kod žena sa „porodičnim opterećenjem“ ne može ništa uraditi u prevenciji ove bolesti.

Istraživači su analizirali podatke dobijene od 85.644 žena koje su bile u postmenopauzi. One su učestvovale u kliničkoj studiji u organizaciji Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a (National Institute of Health, USA).

Poredili su žene bez porodične istorije sa ženama koje su imale porodičnu istoriju kada je riječ o raku dojke. Pod porodičnim opterećenjem za ovu bolest smatralo se da su majka ili sestra oboljele od raka dojke poslije navršenih 45 godina života.

Iznenađenje je bilo u tome da su obje grupe žena, ukoliko su sprovodile zdrav način života, imale smanjenje rizika oboljevanja koje je iznosilo oko 25%.

Zdrav način života definisan je kao redovno vježbanje u trajanju od 20 minuta, najmanje pet puta nedeljno, manje od 7 alkoholnih pića nedeljno (pod jednim alkoholnim pićem podrazumjeva se mala flaša piva ili jedna čaša vina ili čašica žestokog pića) i telesna težina sa indeksom tjelesne mase u rasponu 18.5-24.9.

Ova studija nije uzela u obzir žene koje su ranije bolovale do raka dojke ili one kojima je u porodici neko obolio od raka dojke prije navršene 45. godine života.

U zaključku je navedeno da zdrav način života sa zdravom ishranom smanjuje rizik od oboljevanja za 25%.