Žene, ovdje sve griješite: ovo su pogreške koje ne biste trebali raditi s piletinom prije pečenja

Pečeno pile je jedno od omiljenih jela kod mnogih. Hrskava spolja, sočna unutra piletina je prava slana poslastica koja ostavlja bez daha.

Međutim, mnoge domaćice griješe u pripremi piletine.

Drže je predugo na sobnoj temperaturi. To su idealni uslovi za razvoj bakterija koje mogu da poremete probavu.

Pileće mesto odmrzavajte na tanjiru, pokrijte ga folijom i stavite na dno frižidera, a n pri vrhu.

Riječ je o tome da u pojedinim dijelovima frižidera temperatura varira, naročito pri vrhu i na vratima, a najniža je u donjem dijelu, prenosi Večernji.

Pileće meso ne treba da ispirate prije pečenja jer ćete tako bakterije sa mesa raspršiti po cijeloj površini. Stručnjaci se slažu. Samo ga začinite i pecite.

Nemojte da se koristite daskom za sječenje nakon što ste na njoj sjekli sirovu piletinu ako je prije toga niste oprali. To isto važi i za nož.

Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u dodiru sa mesom kako ne biste prenijeli bakterije na druge namirnice, piše RD.