Žene, oprez! Preteške torbe krive kičmu i uzrokuju glavobolju

Prosječna ženska torba teži od tri do devet kilograma, što je izuzetno opterećujuće za kičmu

Otvorite li bilo koju žensku torbu, u njoj ćete pronaći sve i svašta potrebnog i nepotrebnog. Istraživanje koje je provela fizioterapeutkinja Sammy Margot pokazalo da prosjećna ženska torba svakodnevno teži od tri do devet kilograma, što može izazvati nelagodu i bol u donjem dijelu leđa. Nošenjem određenog ‘tereta’ u torbi, svakako moramo biti svjesni da sve što nosimo, nosimo na jednoj strani i naprežemo donji dio leđa koji nije naviknut na takav tip tereta.

Nerijetko nošenje preteških torbi uzrokuje glavobolje kod žena, a da one same nisu niti svjesne uzroka boli. Naime, mišići ramena i vrata ‘prisiljeni’ su nositi izrazitu težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja. Ako je torba teža od četiri kilograma, najvjerojatnije će vas zaboljeti glava, a bolovi su nerijetko samo na jednoj strani glave. Ako torbu na primjer nosite na desnom ramenu, vjerovatno će vas boljeti upravo ta strana glave.

Nošenje preteške torbe ometa i svakodnevne kretnje i hod jer utječe na prebacivanje ravnoteže tijela na jednu stranu. Težak teret na jednoj strani jednostavno ometa i narušava prirodan stav tijela. Ruka je u ramenu prisiljena pridržavati torbu umjesto da se lagano ljulja pri hodu. Teže torbe uzrokuju grčenje mišića na vrhu ramena, što u ozbiljnim slučajevima može dovesti do kočenja gornjeg dijela leđa.