Žene, oprez! Ove bolesti možete dobiti od tampona i uložaka!

Prema novijim istraživanjima tamponi i ulošci mogu biti krajnje nezdravi, piše Zdrava krava. Vaginalno području je jako prokrvljeno, a koža je posebno tanka, što olakšava plastičnim kemikalijama ulazak u tijelo. Neki ulošci i tamponi sadrže plastične kemikalije poput Bisfenola A, ali i mnoge druge.

Bisfenol A i Bisfenol S ometaju razvoj embrija i povezuju se s razvojem bolesti srca i rakom. Ftalati su spojevi koji tamponima olakšavaju primjenu i daju glatkoću, no mogu uzrokovati višestruko oštećenje organa. Isto tako, ulošci mogu sadržavati mnoštvo drugih potencijalno opasnih sastojaka, kao što su neutralizatori mirisa i parfemi. Sintetika i plastika mogu ograničiti protok zraka, topline i vlažnosti, a to može potaknuti rast bakterija u vaginalnom području.

Ogromna količina uložaka i tampona završava na odlagalištima i postrojenjima za pročišćavanje vode, što čini značajan ekološki problem. Prosječna žena će potrošiti oko 16 tisuća tampona i/ili uložaka tijekom života. Većina tih proizvoda sadrži plastiku koja je problematična i treba joj dosta vremena da se razgradi.

Većina tampona i uložaka sadrži sintetički pamuk. Postoje znanstveni dokazi da sintetička vlakna mogu povući previše vlage iz vaginalnog područja i smanjiti čvrstoću tog područja, što može povećati rizik od sindroma toksičnog šoka. Tamponi i ulošci koji su zapravo napravljeni od prirodnog pamuka obično su izbijeljeni klorom ili drugim kemikalijama.

Osim toga, pamuk je jedna od najprljavijih biljaka jer je tretirana raznim pesticidima. Istraživanje iz 2015. pokazalo je da je 85% tampona kontaminirano glifosatom (herbicid povezan s rakom).

Iako je rijedak, sindrom toksičnog šoka je infekcija koja vaš život može dovesti u opasnost, a povezuje se s uporabom tampona. Novije teorije ukazuju da stafilokok ili streptokok uzrokuje ovu infekciju, a nošenje tampona može povećati šanse za ovu infekciju.

Stoga, pri odabiru svojih higijenskih potrepština dobro otvorite oči te čitajte deklaracije. Odaberite prirodne ili organske verzije vaših omiljenih proizvoda.