Žene, obavezno sebi napravite kremu od peršuna, evo i zašto (RECEPT)

krema-persunDa li ste čuli za kremu od peršuna i da li znate za šta je ona dobra i kako se pravi? Za početak evo recepta za pravljenje ove kreme.

Sastojci za kremu:

-50 g svježeg lišća peršuna, najbolje iz vlastitog vrta ili kupite od onoga tko ne koristi hemikalije u proizvodnji
-120 ml domaćeg maslinovog ulja
-oko 10 g pčelinjeg voska (oko 6 čajnih kašikica sitno mljevenog voska, pri provjeri gustoće krema treba biti tvrda)

Pržiti  peršun u ulju na niskoj temperaturi oko pola sata. Miješajte cijelo vrijeme i istiskujte sok iz lišća. Nakon pola sata lišće bi trebalo potamniti. Prelijte tada smjesu u malu staklenku, zatvorite i stavite na toplo mjesto 2-3 dana. Može na radijator. Možete dodati i eterično ulje lavande na kraju u kremu, ako vam se miris ne sviđa.

Nakon 3 dana mješavinu zagrijati, procijediti kroz sterilnu gazu, ulje istisnuti iz peršina do kraja. Ponovo zagrijati procijeđeno ulje i dodati pčelinji vosak. Zagrijavati na šporetu oko minutu, čim se vosak počne otapati, ugasiti šporet.

Krema može služiti i za masažu, zbog toga se i dodaju neka ulja koja ju olakšavaju. Masažom ćete bolje potaknuti cirkulaciju, nego samo običnim nanošenjem kreme na kožu. Posebno je dobro tako masirati noge, jer mnogi imaju vidljive kapilare, naročito su česte kod žena s celulitom. Krema od peršuna tako postaje višenamjenska ako jednostavno pomiješate sve sastojke u jednu kremu.

izvor: www.prirodni-lijek.com