ŽENE MONSTRUMI: Krvave ruke dama iz visokog društva

Iako su po nepisanom pravilu, kroz historiju najmonstruoznije zločine počinili muškarci, postoji i lista žena, koje su svojim svirepim postupcima sablažnjavali javnost. Pogledajte najmonstruznije žene svijeta.

 

Phoolan Devi (1963 – 2001)

Iz osvete zbog silovanja, trijebila muški rod.


Phoolan Devi bila je pljačkašica s kratkom karijerom u politici. Tokom 70-tih godina otela ju je banda pljačkaša kojoj se nakon nekog vremena pridružila. U jednom trenutku, silovala ju je grupa muškaraca iz Behmaija, indijskog sela kojeg je banda napala. Phoolan je uspjela izvući živu glavu i nastaviti svoju kriminalnu karijeru. Nakon nekog vremena vratila se u Behmai i naredila ubistvo svih muškaraca u selu. Stradala su 22 muškarca.

Uhapšena je i provela je 11 godina u zatvoru. Nakon odsluženja kazne neko se vrijeme bavila politikom. Nevjerojatno, ali istinito, Phoolan Devi su 1998. godine članovi Britanskog parlamenta nominirali za Nobelovu nagradu za mir. Ubijena je u atentatu 2001. godine. Njezin ju je atentator ubio iz osvete zbog zločina u Behmaiju.

 

Williamina ”Minnie” Dean (1844 – 1895)
Ubica vanbračne djece

Minnie Dean bila je prva i jedina žena koja je pogubljena vješanjem na Novom Zelandu.
Praveći se da pomaže mladim djevojkama, ubijala je njihovu djecu za čije je odgajanje bila plaćena. U to su vrijeme djevojke koje su zatrudnjele izvan braka bile stigmatizirane u društvu. To je uzrokovalo nastanak fenomena ”baby farming”, u kojem su ljudi za pristojnu naknadu uzimali neželjenu djecu i odgajali ih. No, Dean je djecu ubijala prvom prilikom i zadržala dobiveni novac.
U tadašnje vrijeme posvojitelji nisu morali biti zakonski registrirani. Tako su mnoga djeca jednostavno nestala iz domova svojih posvojitelja i više nikada nisu bila viđena. Dean je ubila najmanje troje djece, ali smatra se da mnoga tijela ubijene djece nikada nisu pronađena.

Elizabeth Bathory Born (1560 – 1614)

Krvava dama plemićkog roda


Ovu mađarsku groficu smatraju najozloglašenijom ubicom u mađarskoj i slovačkoj povijesti. Zvali su je “Krvava dama iz Čachtice”, po dvorcu u Slovačkoj gdje je provela većinu svoga života. Sa još četvero saučesnika optužena je za mučenje i ubijanje desetak mladih djevojaka. Godine 1610. zatvorena je u dvorac Čachtice gdje je provela ostatak svog života. Zbog svoje plemićke titule izbjegla je suđenje i osudu na smrt.
Njene žrtve su bile lokalne seljanke, koje je grofica namamila na svoje imanje obećavajući im dobro plaćen posao. Kasnije je počela ubijati i djevojke nižeg plemićkog staleža koje su joj roditelji slali kako bi od nje naučile manire plemićkog ponašanja. Bathory je također i otimala djevojke. Djevojke su bile podvrgnute mučenju koje je najčešće uključivalo premlaćivanje, paljenje i sakaćenje ruku, lica i genitalija, izgrižena lica i ostale dijelove tijela, te izgladnjivanje do smrti.
Broj mučenih i ubijenih djevojaka je nepoznat, no smatra se da je riječ o stotinama žrtava.

Dorothea Puente (1929)

 Žrtve – pijanice i sociopati

Dorothy je bila postarija žena koja je vodila hostel, a tokom godina je počela ubijati svoje stanare zbog materijalne koristi. Krivotvorila je njihove potpise na čekovima kako bi mogla živjeti na ”visokoj nozi”. Među njezinim žrtvama bili su i pijanice i sociopati. Jedno od tijela koje je pronađeno zakopano u njenom dvorištu bilo je unakaženo do same neprepoznatljivosti (tijelu su odstranjene ruke, noge i glava).

Ukradenim novcem je kupovala luksuznu odjeću i skupe parfeme. Netom prije hapšenja, s ukradenim novcem platila je i ”facelifting”. Puente ni danas ne pokazuje grižu savjesti, a svoju će smrt dočekati u zatvoru.

 Karla Homolka (1970)

 Nije žalila ni rođenu sestru


Ova Kanađanka bila je u središtu medijske pažnje kada je osuđena za pomaganje svome mužu Paulu Bernardu u ubijanju i silovanju mladih djevojaka. Karla je snimala muža tokom njegovih okrutnih zločina, a među žrtvama je bila i Karlina sestra Tammy. Vrpce, koje su korištene na sudu, kasnije su procurile na internet unatoč naredbi kanadskih vlasti da se unište.
Karla je puštena iz zatvora 2005. godine, nakon samo 12 godina kazne.

Elizabeth I (1533 – 1603)

Oduzela život hiljadama katolika


Protestantska engleska kraljica je tokom svoje vladavine ubila na hiljade katolika. Kraljicu Mary, koja bi je u slučaju smrti zamijenila na prijestolju, držala je zatvorenom 19 godina prije nego što je i njoj oduzela život.

 

Rosemary West (1953)

  Sadomazohisti i biseksualka

Zajedno sa suprugom Fredom, Rosemary je mučila i ubila najmanje 12 djevojaka. Njezin je suprug uhapšen 1992. godine nakon što je optužen za silovanje svoje 13-godišnje kćerke, dok je Rosemary uhapšena zbog okrutnosti prema djetetu.

Par je svoje žrtve vrebao na autobuskim stanicama, a djevojke bi držao po nekoliko dana zatočene u kući i seksualno zlostavljao prije nego što ih je ubio. Fred je uživao u sadomazohističkom seksu, dok je Rosemary bila biseksualna.

Rosemary je također radila kao prostitutka, te je druga žena u Velikoj Britaniji koja je osuđena na doživotni zatvor.
Delphine LaLaurie (1775 – 1842)

Sadista nad robovima

 


LaLaurie je bila sadistička pripadnica visokog društva koja je živjela u New Orleansu. Njen dom je bio poprište najstrašnijih zločina. Kada je 1834. godine izbio požar u njenom domu, vatrogasci su pronašli dvojicu robova zavezanih za peć, koji su sami podmetnuli požar kako bi privukli pažnju.

Vatrogasci su na tavanu pronašli i druge robove koji su bili mučeni i korišteni za najokrutnije eksperimente. Deseci njih pronađeni su unakaženi i osakaćeni. Jedan je muškarac bio podvrgnut bizarnoj promjeni spola, dok su jednoj ženi pronađenoj u kavezu bili slomljeni udovi i razmješteni tako da nalikuje na raka.
Nekima od njih LaLaurie je zašila usta i pustila ih da umru od gladi, dok su drugima ruke bile zašivene za ostale dijelove tijela. Većina robova pronađena je mrtva, dok su drugi molili svoje spasioce da ih ubiju i oslobode zastrašujuće boli. LaLaurie je uspjela pobjeći i nikada nije uhvaćena.

(aura.ba)