Žena sa rijetkim biljegom; IMA BLIZNAKINJU KOJA ŽIVI U NJOJ

Pjevačica Tejlor Mul iz Kalifornije ima rijedak biljeg na sredini tijela, zbog kojeg joj jedna strana abdomena izgleda crvenije.

Takođe ima nekoliko drugih karakteristika koje su ukazivale na nešto veoma neobično.

“Sve na lijevoj strani mog tijela je malo veće od desne – piše ona na svom blogu, a prenosi “Iflscience”.

U jednoj objavi je čak i otkrila da ima više zuba na lijevoj strani i da je alergijska reakcija daletko agresivnija. Nakon razgovora sa doktorom koji je upoznat sa rijetkim zdravstvenim stanjima, otkrila je da ima dva različita DNK-a.

“Ne samo to, rečeno mi je da imam dva imunološka sistema i dva krvotoka.

Međutim, Tejlor ima tetragametički himerizam. Ovo se dešava kada dve odvojene jajne ćelije budu oplođene od strane dvije različite sperme, a zatim jedan od embriona apsorbuje drugi u ranim fazama razvoja.

Iako je himerizam rijedak, sa samo oko 100 dokumentovanih slučajeva kod ljudi. Dokazano je da pojedinsi sa ovim stanjem mogu da žive bez ikakvih komplikacija, osim izmijenjene pigmentacije.

Pored različite pigmentacije i boje očiju, pacijenti mogu i razviti genitalije oba pola, ako embrioni blizanaca od kojih su razvijeni sadrže različite hromozome, to jest, ako je jedan blizanac muški, a drugi ženski.

U Tejlorovom slučaju, oba embriona iz kojih se razvila bili su ženski. Međutim, i dalje je imala zdravstvenih problema zbog mješavine DNK.

“Moje tijelo reaguje na DNK i ćelije mog blizanca kao na stranu materiju, kompromitujući moj imuni sistem i pogoršavajući ga. Zbog toga, nažalost, patim od autoimunih i zdravstvenih problema.

Tejlor je prvi put otkrila da ima bliznakinju 2009. godine, a onda je pokrenula svoj blog kako bi podigla svijest o ovom zdravstvenom stanju.

“Smatrala sam da je veoma važno da pričam o svom fizičkom razgraničenju, jer u industriji zabave postoji ogroman pritisak da svi izgledamo savršeno ili da pripadamo određenom fizičkom stereotipu – napisala je tada pjevačica i dodala da je ovaj biljeg čini posebnom i prelijepom.