Zemlja je sve bliže zamjeni polova, sjeverni pol će “postati” južni! Šta će biti s planetom i nama?

Magnetsko polje Zemlje oslabilo je 15% u zadnjih 200 godina, a naučnici zbog toga strahuju da bi se Zemljini polovi mogli zamijeniti.

Zamjena polova je normalna pojava u dugoj Zemljinoj istoriji. Uobičajeno je da se izmjene svakih 200.000 do 300.000 godina, a zadnja promjena dogodila se prije 780.000 godina. UPravo ovaj podatak ukazuje da bi uskoro mogli očekivati novupromjenu polova.

Opažanja naučnika koji su preko satelita pratili promjene u kori Zemlje zaključili su da otopljeno željezo i nikal upijaju energiju iz kore tačno na mjestima gdje se generiraju magnetska polja.

Šta će se dogoditi ako se zaista polovi zamijene?

1. Nove migracije i navigacije
Neke životinje, poput kitova i ptica, vjerovatno će koristiti magnetska polja za nove migracije, a mogle bi čak razviti nove metode navigacije.

2. Jače zračenje
Povećalo bi se zračenje iz svemira, zbog čega neki naučnici najavljuju dvostruko povećanje oboljenja od raka. Profesor Richard Holme kaže kako će to zračenje i dalje biti manje opasno od “ležanja na plaži cijeli dan”.
Dakle, ukoliko se to i dogodi, najbolja vrsta zaštite će biti veliki šešir – objašnjava Holme.

3. Potpuni nestanak struje
Zbog slabljenja magnetskog polja, naučnici sve više insistiraju na pronalasku održive energije koja bi mogla spriječiti potpuni nestanak struje jednom kad se polovi zamijene.

4. Klimatske promjene
Danski naučnici vjeruju kako klimatske promjene kojima svjedočimo već godinama nisu posljedica ugljikovog dioksida, već najava zamjene polova. Ozonske rupe bi se povećale i trebalo bi nam puno duže da ih ‘zakrpamo”

5. Zemlja će postati kao Mars
Kroz milijardu godina Zemlja bi od ‘okeanskog svijeta’ mogla postati vrlo suh planet koji ne može podržavati oblike života.

Naučnici, ipak, poručuju da ništa od toga nije u potpunosti sigurno. Obzirom da se proučavanjem Zemlje bave otprilike 170 godina, to je daleko premalen broj kako bi nešto mogli sa sigurnošću potvrditi. (Daily Mail.)