Želite sačuvati mlad mozak? Zaboravite na lift i penjite se stepenicama!

Kanadski naučnici tvrde da korištenje stepenica umjesto lifta pozitivno utječe  na zdravlje mozga.

penjanje uz stepeniceNedavna studija, koju je proveo Jason Steffner, naučnik sa Concordia Univerziteta u Montrealu, pokazala je da na što se više stepenica čovjek popne, to njegov mozak izgleda mlađi. Za potrebe ovog istraživanja, Steffner i njegovi saradnici su koristili magnetne rezonance, kako bi proučili mozgove 331 odrasle osobe, u starosti od 19 do 79 godina.

Naučnici su mjerili obim sive mase u mozgovima, jer je njeno smanjenje uzrokovano gubitkom neurona, koje je vidljiv dio hronološkog procesa starenja.
Zatim su uporedili obim sive mase mozgova sudionika, koji su godinama redovno, umjesto lifta, koristili stepenice, kako u školama tako i u poslovnim zgradama.

Rezultati su bili veoma jasni, i pokazali su da osobe koje su godine proveli koristeći stepenice, imaju mlađi i zdraviji mozak.

– U poređenju sa mnogim drugim oblicima fizičke aktivnosti, korištenje stepenica je nešto što i starije osobe mogu raditi, barem jednom dnevno.

– Rezultati su ohrabrujući, jer demonstriraju da jednostavna stvar poput korištenja stepenica ima potencijal da promoviše zdravlje mozga – zaključuje Steffner.