Želite ravan i čvrst stomak? Ovo je dokazano najbolja vježba za postizanje tog cilja (Video)

Ravan i čvrst stomak nije samo estetski privlačan, nego je i pokazatelj dobrog zdravlja jer je stomak centar tijela te je, između ostalog, zajedno s leđnim mišićima zaslužan za pravilno držanje. A put do istesanog stomaka sada je i lakši jer je znanstveno dokazano koja je vježba najbolja za jačanje stomaka

Naslage masnog tkiva na stomaku nisu samo estetski neprivlačne, nego i izuzetno nezdrave jer se nakupljaju u abdominalnoj šupljini te okružuju nekoliko važnih organa.

U studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Sports Medicine and Physical Fitness” ispitanici su sedmično izvodili četiri različite vježbe. Jedna grupa ispitanika izvodila je četiri statične kardiovježbe i vježbe snage, dok je druga grupa izvodila dvije statične vježbe i dva intervalna treninga visokog intenziteta.

Naučnici su došli do zaključka da je intervalni trening visokog intenziteta najbolji za dobivanje ravnog i čvrstog stomaka. Grupa ispitanika koja je izvodila intervalni trening visokog intenziteta ne samo da je izgubila više tjelesne težine sveukupno nego i više centimetara u struku te znatno više masnog tkiva s područja stomaka u usporedbi s grupom koja je vježbala statičke vježbe u teretani. Uz to, ispitanici koji su mršavjeli uz intervalni trening visokog intenziteta osjetili su poboljšanje krvožilnog i respiratornog sistema.

Naučnici zaključuju da je najveći plus intervalnog treninga visokog intenziteta u tome što se izvode kratke i intenzivne vježbe, pri čemu tijelo radi do krajnjih granica te se tako pospješuje razgradnja “najtvrdoglavijeg” masnog tkiva – onog sa stomaka.