Želite li probati med s okusom limuna, narandže, limete…

 Kartično plaćanje, halal proizvodi, besplatna degustacija, med s okusom vanilije, narandže, limuna i limete, samo su dio noviteta iz Pčelarstva Šehić  A

Objašnjavajući moć marketinga, ekipa jedne američke televizije nedavno je na ulici sprovela zanimljiv eksperiment. Isti proizvod, a riječ je bila o javorovom sirupu, stavljen je u dvije različite ambalaže. Tako su litar javorovog sirupa upakirali u bezličnu, jednolitarsku plastičnu bocu, a drugi litar u unikatnu, jednolitarsku staklenu bocu. Naglasili su da se unutra nalazi isti proizvod. Na plastičnu bocu stavili su cijenu od jednog dolara, na staklenoj je cijena bila deset dolara. Od nekih 300 ispitanika, čak njih 98,5 posto je reklo da bi radije kupili javorov sirup u staklenoj, nego u plastičnoj boci. Preostali učesnici ankete kazali su da nemaju dovoljno novca i da je to jedini razlog zbog kojeg bi se odlučili na javorov sirup u plastičnoj boci. Na veoma slikovit način, po ko zna koji put je prikazana moć marketinga.

A kakva je situacija u našoj zemlji kad je u pitanju odnos između potrebe, potražnje i ponude, kupovne moći s jedne strane i ulaganja pčelara u svoj proizvod te njegovo daljnje plasiranje u javnost, s druge strane, razgovarali smo s Elvirom Šehićem. Osim što je jedan od najboljih, najuspješnijih i najperspektivnijih bh. pčelara, Šehić se ističe u svom poslu i po tome što u svoj slatki biznis – neprekidno unosi dašak nečeg novog. Taman što mušterije probaju med s cveklom, orašastim plodovima, đumbirom…, Elvir u ponudu uvrsti med s limunom, narandžom, limetom, mentom. Pa čoko med, med s dva agregatna stanja, ćurokot u medu, med s okusom vanilije, smokve u medu, imunomed, med sa pčelinjim saćem u tegli, cimet med, medenjake…

Halal propolis kapi i kartično plaćanje

Odnedavno, vjerne mušterije Šehić je obradovao informacijom da u ponudi ima i halal propolis kapi.

– Da, na zahtjev naših kupaca, od sad u ponudi imamo i “halal” propolis kapi. Za otapanje propolisa se koristi propilenglikol koji je odobren od certifikacijske kuće kao halal proizvod. Naime, poznato je alkohol u islamu zabranjen za konzumiranje, pa veliki dio potrošača neće da koristi propolis koji je rastvoren u alkoholu. Iako se islamski učenjaci razilaze u stavu da li je ili nije dozvoljeno koristiti propolis rastvoren u alkoholu, mnogi potrošači ne žele da rizikuju, a kako je propilen glikol odobren od certifikacijske kuće za izdavanje “halal” certifikata i zadovoljava islamske propise, ja sam se odlučio na proizvodnju propolisa i na ovaj način. Zadovoljna mušterija je naš uspjeh – kaže Šehić.

I to nije sve. Na ulazu u Elvirov pčelinjak, sredinom jula su “osvanule” šarene table. A na njima, slatki, dvojezični (arapski i bosanski) poziv na besplatnu degustaciju meda.

– Cilj proizvođača meda je da ostave trajni utisak na potrošače, pa u skladu s tim ja postupam. Svako pakovanje se izrađuje na inovativan način. Jer, dizajn na tegli meda je prvi kontakt s potrošačem. U savremenom svijetu ambalaža igra veoma važnu ulogu. Sa marketinškog stanovišta, etiketa je prvi način komunikacije s kupcem. Ali, ambalaža nije najvažnija, naravno. Tu je na prvom mjestu kvalitet proizvoda, zatim raznovrsnost.

– Kvalitetom sam davno “oborio s nogu” ne samo vjerne kupce, već i članove raznih ocjenjivačkih žirija gdje su proizvodi mojih pčelica dobili samo najbolje ocjene.

Ko nema da plati, uzme džaba

– A kako je kvalitet kontinuiran, dalje se ide s privlačnom ambalažom, raznolikom ponudom. Odnedavno, posebno radi turista, na pčelinjak i u baštu jednog restorana gdje imam štand, postavio sam table s natpisom: “Besplatna degustacija”. Ko god poželi, može doći i probati med, ali i druge proizvode, nije bitno je li u pitanju mušterija ili ne. Ako neko nema mogućnost da kupi neki proizvod, dobije ga na poklon. Od davanja niko nije postao siromašan – kaže Elvir.

„Pčelarstvo Šehić“ je dosadašnju ponudu, gdje se mogao naći uži spektar proizvoda od pčela, znatno proširilo pa tako nude jednu sasvim novu dimenziju okusa meda, polena, propolisa, matične mliječi…Od sada, asortiman je pored ljekovitosti, ukusan, mirisan i privlačan. Uvijek je i bio, ali sada je sve to na jednom više nivou.

– Različitim primamljivim okusima smo obogatili prirodni pčelinji med. Kao takav pokazao se iznimno privlačan djeci koja inače izbjegavaju konzumaciju meda. Posebno smo ponosni i na naš medenjak koji uz neki od naših medova, predstavlja idealan doručak, a ukusan je i dobar kao zamjena ovisnicima za slatkom. Stvoren je jedan jak brend – kaže Šehić kojeg krasi velika skromnost, iako apsolutno nikakvog razloga za nju nema. Jer, sve što ovaj mladi čovjek radi, veliko je, korisno je, lijepo je.

Pa i njegova humanost, o kojoj ne voli govoriti.

Medno-biljne kombinacije

Naučno je dokazano da je med najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nevjerovatni biljni sastojci koji se nalaze u medu daju snažan podstrek imunom sistemu. Još ako se ovakav med kombinuje i sa biljem ili voćem i povrćem – eto idealne kombinacije za zdrav život.

Takvu jednu kombinaciju godinama na našim prostorima nudi Elvir Šehić iz Bihaća. Po uzoru na pčele, koje tajnu proizvodnje pravog prirodnog nose u svom tijelu i organima za varenje koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj ishrani, Elvir pravi medno biljne recepture koje bolesnima donose ozdravljenje, a zdrave održavaju u sjajnoj životnoj formi.

  • U moju košnicu ne ulazi ni jedno hemijsko zaštitno sredstvo – naglašava Šehić.

On je uz zujanje pčela odrastao pa je u svijet pčelarstva zakoračio s mnogo samopouzdanja.

No, ne samo u svijet pčelarstva, već i u svijet fitoterapije. Njegova porodica s majčine strane ima dugu tradiciju bavljenja fitoterapijom. Objediniti apiterapiju i fitoterapiju – bilo je sasvim logičan korak.

– Pored uobičajenih proizvoda od pčela, livadskog, lipovog, bagremovog i kestenovog meda, polenovog praha, propolis kapi, matične mliječi, kod nas su se oduvijek mogli naći i neki ljekoviti preparati napravljeni na bazi pčelinjih proizvoda i ljekobilja, po godinama starim i brižno u porodici čuvanim receptima – kazuje Elvir.

Dodaje kako je naročito ponosan na preparat za liječenje prostate. Pčelinji proizvodi u pravom omjeru ukombinovani sa bundevom, prijeki lijek su za natečenu prostatu, učestala mokrenja, noćna mokrenja, i mnoge slične boljke.

  • Ovaj preparat je dobar i za reduciranje bolova u prostati, poboljšanje proizvodnje spermija, itd. Kombinacija meda, polenovog praha, propolisa, košpica i mesa bundeve, dobra je i za probleme sa potencijom, pa je mnogi zato često kupuju i koriste i kao prirodnu viagru – objašnjava Šehić.

 Šehićev kontakt telefon je 061 790 039

Komentari

komentara

error: Content is protected !!