Želite dodati par godina svom životnom vijeku? Skuhajte kafu!

Istraživači iz Velike Britanije, sa Nacionalnog instituta za rak i Nacionalnog instituta zdravlja, tvrde da sedam šoljica kafe na dan, što je upola više od preporučene doze kofeina koju preporučuje britanska Agencija za hranu, može smanjiti rizik od preuranjene smrti za 16 posto

Tvrde kako ovaj napitak može biti dio zdrave prehrane. Rezultate istraživanja objavili su na JAMA Network (The Journal of American Medical Association). Istraživanjem su obuhvatili gotovo 500.000 Britanaca u dobi između 38 i 73 godine iz baze podataka UK Biobank. Proučavali su njihove navike i zdravlje od 2006. do 2016. godine, prenosi Independent.

U obzir su uzeli koliko šoljica kafena dan popiju te o kakvoj vrsti se radi – bez kofeina, mljevenoj ili instant. Zatim su proučavali njihovo zdravstveno stanje i to povezivali s navikom ispijanja kafe. U obzir su uzimali i puše li ispitanici ili piju. Tokom desetogodišnjeg razdoblja praćenja, umrlo je oko 14.200 sudionika istraživanja. Na kraju su istraživači zaključili da ljudi koji piju više kafe, duže žive.

Istraživanje je pokazalo da su sudionici, koji su pili osam šoljica ili više kafe na dan, imali manju stopu smrtnosti za 14 posto. Taj postotak bio je nešto veći, 16 posto, kod ljudi koji su pili šest do sedam kafa dnevno. I kod ljudi koji su i mali naviku piti manje kafe, ispostavilo se da je rizik od preuranjene smrti manji. Pokazalo se da su dvije do pet šoljica kafe smanjile stopu prijevremene smrti za 12 posto,a jedna ili manje – za osam i šest posto.

“Pijenje kafe bilo je obrnuto povezano sa smrtnošću, uključujući i one ljude koji piju 8 ili više šoljica dnevno, kao i one s genetskim polimorfizmima koji ukazuju na sporiji ili brži metabolizam kofeina. Ovi nalazi upućuju na važnost sastojaka koji nisu kofeini u povezanosti kafe i smrtnosti te nam pružaju dodatnu potvrdu da pijenje kafe može biti dio zdrave prehrane”, pojasnili su istraživači.

Kafa sadrži brojne zdrave sastojke

Kafa sadrži dobre stvari za naše zdravlje. To su antioksidansi, hranjive tvari i vitamini. Visoke razine antioksidansa pomažu spriječiti pojavu različitih vrsta karcinoma, npr. raka jetre, grla, usta, prostate, debelog crijeva. Također, kafa sadrži polifenole, biljne spojeve jakog antioksidativnog učinka koji sprečavaju upale u mozgu.

 

Komentari

komentara