Zeleni čaj topi salo i štiti od raka ali ima i mračnu stranu koju morate znati!

Ako ste se odlučili za zeleni čaj kao zdravu alternativu kafi ili pak iz nekog drugog zdravstveno opravdanog razloga, ovu mračnu stranu trebate imati na umu.

Zeleni je čaj iznimno zdrav i preporučljiv, osobito kao zamjena za kafu, ali i brojne druge situacije. Opće je poznato da ima značajnu ulogu u usporavanju razvoja raka prostate, da aktivno štiti od gripe, smanjuje stres i daje tijelu energiju, snižava holesterol. Osim toga, izvrstan je saveznik u mršavljenju pa topi masne naslage, no stručnjaci ipak upozoravaju na njegovu lošu stranu, a toj je da može omesti djelovanje lijekova za hipertenziju.

Naime, zeleni čaj obiluje taninom koji može ograničiti apsorpciju željeza iz voća i povrća. Pijete li čaj s limunom (obogaćen vitaminom C), poništit ćete taj učinak.

Zeleni se čaj ne smije miješati s nizom lijekova i to baš stoga što sadrži kofein. Kako biste točno znali što smijete piti, a što ne, posavjetujte se s liječnikom, posebno ako imate većih zdravstvenih problema.

Istraživači Medicinskog fakulteta Fukoshima otkrili su da zeleni čaj može i smanjiti djelovanje određenih lijekova za gripu i prehlade pa savjetuju oprez i razgovor s liječnikom prije korištenja.

(dnevno.hr)