Zelena glina ima posebnu “inteligenciju”: Liječi kožu i čisti organizam od nagomilanih toksina

S vremenom u našem organizmu se skupljaju toksini. Zbog vazduha, kojeg udišemo. Zbog vode, koju pijemo. Zbog pesticida, koje sadrži naša hrana.

Ajurveda kaže da se toksini mogu stvarati i zbog loše probave – kada jedemo previše ili nepravilno kombinujemo namirnice.

S godinama, toksini i teški metali se u našem tijelu nagomilavaju i mogu prouzrokovati brojne probleme, poput: kožnih bolesti; alergija i astme; depresije; migrene, nadutosti, loše probave; hroničnog umora; raka..

Zbog toga potrebno je redovno čistiti organizam od toksina i teških metala. Zelena glina je jedan od prirodnih ljekova koji efikasno i brzo čiste organizam, a pritom ne škode našem zdravlju.

Zelena glina kroz istoriju

Uz sunce, vazduh i vodu, čije vitalne elemente sadrži, glina je jedno od najmoćnijih i najstarijih sredstava fizičkog obnavljanja. Višestruko ljekovito deluje na organizam – podstiče zaceljivanje rana, čisti i hrani kožu.

Mnoge generacije prije nas su vjerovale u moć gline. U drevnom Egiptu, ljekovita moć gline je bila dobro poznata. Zelena glina se koristila za liječenje i mumificiranje faraona. Drevni Grci su upotrebljavali glinu za liječenje preloma: na frakturu su stavili gipsane trake namazane glinenim blatom.

Dioskorid je govorio o tome da glina posjeduje izuzetno ljekovite moći. Smatrao je da glina ima “božansku inteligenciju” i sama pronalazi i liječi sve bolesti u organizmu. Galen, poznati grčki filozof i ljekar, napisao je traktat o liječenju zelenom glinom.

Arapi Avicena, “princ među ljekarima”, predavao je terapiju glinom hiljadama svojih učenika.

 

Kako djeluje zelena glina

Još uvijek nije u potpunosti jasno kako djeluje zelena glina. Jedni pretpostavljaju da glina ima izuzetnu upijajuću moć zbog čega upija sve nečistoće i patogene iz organizma. Drugi smatraju da glina ima posebnu “inteligenciju”, uz pomoć koje sama pronalazi i uklanja nepravilnosti u radu organizma.

Neki povezuju ljekovitu moć gline s njenim negativnim nabojem. Smatraju da upravo zbog svoga negativnog naboja zelena glina privlači i veže na sebe sve čestice koje su pozitivno nabijene. Pozitivno nabijene čestice u našem organizmu su bakterije, virusi, toksini, itd.

Osim što veže štetne tvari i izbacuje ih iz organizma kroz probavni trakt, glina nas takođe opskrbljuje potrebnim elementima.  Naime, glina sadrži preko 60 minerala i elemenata u tragovima koje hrane i liječe naš organizam.

Ruski naučnici su otkrili da se upotrebom gline može neutralizovati i djelovanje radijacije. Glina se zato koristi kod nuklearnih nesreća, da upije radijaciju u što većoj mjeri.

Vrste i sastav gline

U prirodi možete pronaći zelenu, žutu, bijelu i crvenu glinu. Ali, jedino zelena glina se koristi za liječenje i čišćenje organizma. Postoji nekoliko vrsta zelene gline, a najpoznatiji rudnici gline se nalaze u Francuskoj i na Siciliji.

Zavisno od toga gdje je iskopana, svaka glina sadrži jedinstveni postotak raznih minerala i elemenata u tragovima.
Zelena glina sadrži selen, magnezijum, železo, kalcijum, fosfor, kalijum, cink, mangan, bakar, silicijum, natrijum i druge minerale i elemente u tragovima. Zahvaljujući bogatstvu prirodnih nutrijenata, glina ima višestruko ljekovito djelovanje na organizam.

 

Kako koristiti zelenu glinu za čišćenje organizma

Zelena glina koja se smije oralno uzimati, mora biti sertifikovana za oralnu uporabu. Takva glina se u prodaji zove ventilirana glina.

Pred spavanje razmutite punu čajnu kašiku ventilirane zelene gline u 2 dcl vode (neprokuhane, najbolje izvorske).
Pritom nemojte upotrebljavati metalnu kašičicu ili čašu – glina ne smije doći u dodir s metalom.

Glinu uzimajte ujutro nakon ustajanja ili navečer prije spavanja. Po želji, možete glinu uzeti jedan sat prije jela.
Glinu uzimajte na sljedeći način:

1. Nedjelje: ujutro popijte samo vodu, a talog bacite

2. Njedelje: ujutro stavite 5 minuta da se talog slegne, a vodu popijte

3. Nedelje: ujutro promiješajte i odmah popijte vodu zajedno s glinom

Zatim napravite pauzu. Ovu kuru čišćenja organizma možete ponoviti 2-4 puta godišnje.

Kakve još dobrobiti za zdravlje ima zelena glina

Osim čišćenja organizma od toksina i teških metala, zelena glina ima brojne druge dobrobiti za zdravlje:

obnavlja ćelije i tkiva; sprječava širenje patogenih bakterija i parazita; sprječava rast tumorskih ćelije; ima antiupalna svojstva; potiče zacjeljivanje rana; čisti i obogaćuje krv; reguliše PH organizma; hrani organizam potrebnim mineralima.

Zelena glina se upotrebljava i u obliku kupki, maski i obloga. Kupke od zelene gline imaju umirujuće, antiupalno i detoks djelovanje. Oblozi od zelene gline koriste se za liječenje artritisa i rana.

Maske od zelene gline podstiču ljepotu, čiste kožu, podstiču cirkulaciju, liječe problematičnu kožu, smanjuju celulit i podstiču gubitak masnog tkiva.

(stil.kurir.rs)