ZDRAVSTVENI BILTEN ŽENE: BOJA MENSTRUALNE KRVI UPOZORAVA…

Menstrualna krv, kako kaže američko udruženje ginekologa, ukazuje na promjene u hormonskoj ravnoteži, pa tako izdvajaju nekoliko varijanti:

Svaka žena zna da menstruacija otkriva mnogo toga o njenom cjelokupnom zdravlju. Ali rijetko koja dama zna da je i boja menstrualne krvi važna. Menstrualna krv, kako kaže američko udruženje ginekologa, ukazuje na promjene u hormonskoj ravnoteži, pa tako izdvajaju nekoliko varijanti:

ROZIKASTA BOJA

Ako je boja krvi svjetlo roze, vjerovatno imate nizak nivo estrogena. To može da bude prouzrokovano intenzivnim vježbanjem, a ako je nivo ovog hormona drastično smanjen, može doći i do potpunog nestanka menstruacije. Uz to, ovako svjetla boja krvi može da ukazuje i na policistične jajnike ili preuranjenu menopauzu.

VODENKASTA

Ako je krv svijetla i vodenasta, vjerovatno patite od anemije. To, naravno, važi samo ukoliko vam je menstruacija stalno takva. Zato pratite promjene i ako primijetite da je krv dugo tako vodenasta, obratite se ljekaru.

TAMNO SMEĐA

Ovo je sasvim normalna boja za menstrualnu krv, mada naučnici još uvijek ne mogu da objasne zašto se dešava da tako potamni. U svakom slučaju je riječ o starijoj krvi koja je oksidirala i kojoj je duže trebalo da izađe iz tijela.

SA KOMADIĆIMA TKIVA

Gusta krv sa komadićima može da ukazuje na nizak nivo progesterona i visok nivo estrogena. Naravno manji komadići su sasvim normalni, ali ako vam se stalno pojavljaju oni veliki, veći od kovanice, riječ je vjerovatno o disbalansu hormona. Izbacite iz ishrane soju, mliječne proizvode i šećer i pratite promjene, pa, ukoliko je situacija i dalje ista, konsultujte ljekara.