Zdravstvene prednosti čudesne dinje: UKUSNA, MIRISNA I LJEKOVITA!

  U ovom voću se nalazi nevjerovatna količina vitamina i minerala. Brojnim istraživanjima je dokazano da liječi mnoge zdravstvene tegobe

U ukusu i mirisu dinje svi uživamo, a nismo ni svesni koliko je ljekovita. Ima malo kalorija pa se preporučuje svim osobama koje pokušavaju da skinu kilograme, osvježava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu, zaustavlja rast ćelija raka i liječi dijabetes.

Sadrži oko 88 % vode i samo 11 % šećera, pa se preporučuje njena primjena nekoliko puta u toku dana. Vitamin A iz dinje je neophodan za dobar vid i ten, a uz njega sadrži i vitamin C. Ova dva antioksidanta štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja i starenja.

Neka nova istraživanja tvrde da betakaroten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića maternice, želuca i oralnih bolesti. Biljna vlakna povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti.

Štiti zdravlje očiju

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju, beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin. S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do sljepila, dinja je odličan izbor za sprječavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.

Reguliše krvni pritisak

Dinja sadrži vlakna, kalijum, vitamin C i kolin koji popravljaju zdravlje srca. Reguliše holesterol i krvni pritisak.

Sprječava nastanak kamena u bubregu

Unos kalijuma povezan je i sa smanjenim rizikom od kapi i gubitka mišićne mase. Ovaj mineral, takođe, sprječava nastanak kamenja u bubregu.

 Reguliše probavu

Dinja je dobar izbor za one sa osjetljivim želucem jer sadrži enzime i ne troši energiju organizma na probavljanje hrane. Zbog obilja vlakana i vode sprječava zatvor i pomaže u regulaciji probave, zdravlju probavnog trakta i izbacivanju toksina iz crijeva.