Zdravstvene koristi tuširanja hladnom vodom

U mnogim se kulturama  se cijeni tuširanje u hladnoj vodi. Iako je tuširanje i kupanje u toploj vodi mnogo ugodnije, hladna voda pruža brojne prednosti za zdravlje. Osobe koje se svakodnevno tuširaju po dvije minute hladnom vodom rjeđe obolijevaju od prehlade od onih koji se tuširaju toplom vodom jer imaju razvijeniji imunitet. Još su stari Rimljani rabili naizmjenično tople i hladne kupke u svojim termama.

Jedna je studija mjerila učinak uranjanja u hladnu vodu na mlade sportaše. Oni su tokom šest sedmica triput sedmično uranjali u vodu temperature 14 °C. Nakon toga porastao im je broj dvije vrste bijelih krvnih zrnaca – monocita i limfocita, zaduženih za uništavanje raznovrsnih patogena.

Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za cjelokupni kardiovaskularni sistem. Vene se stežu kada su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi.

Hladan tuš izaziva blagi stres koji navodi tijelo da povisi vlastitu temperaturu. Ta se pojava zove termogeneza, odnosno stvaranje topline. Imate li kronično hladne ruke ili noge ili se previše znojite, pokušajte se otuširati hladnom vodom. Usto, unutarnje zagrijavanje ubrzava metabolizam, što pospješuje sagorijevanje kalorija i mršavljenje.

Prilikom hladnog tuširanja primijetit ćete da dublje dišete. To je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća. Tijelu treba više kisika da bi proizvelo vlastitu toplinu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i energičan trening. Povećani unos kisika znači i manju iscrpljenost tokom dana te veću izdržljivost u sportskim aktivnostima.

Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna pridonosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda također pridonosi detoksikaciji, tako što potiče izlučivanje toksina i otpadnih materija iz tijela.

Hladan tuš okrepljuje. Srce jače kuca, a bolja prokrvljenost lišava tijelo umora. Ako vam već i umivanje u hladnoj vodi pomaže da se razbudite i živnete, zamislite kakav tek učinak ima hladna voda koja se razlijeva po cijelom tijelu!

Naravno, ne ulazite u hladnu vodu bez pripreme. Prilagodite tijelo tako da postupno rashlađujete vodu.