Ako pretjerate sa ovim plodovima ne ginu vam ciroza jetre i ćelavost

U rane simptome trovanja ubraja se opadanje kose, njeno lomljenje, ali i lomljenje noktiju, a na neurološkom nivou pojavljuju se i umor, razdražljivost, emocionalna nestabilnost, pa čak i ravnodušnost

Iako su orašasti plodovi zasigurno zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica, poput debljanja, problema s probavom, gubitka kose i lomljenje noktiju.

Sjemenke i orašasti plodovi trenutno su izuzetno popularna hrana, a svi podstiču da ih jedemo, štaviše i da grickalice potpuno zamijenimo ovim zdravim verzijama.

I stvarno, orašasti plodovi su puni omega-3 masnih kiselina, a s obzirom na to da su bogat izvor bjelančevina, vlakana i pozitivnih masnoća čine nas sitijima.

Smatra se da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a neka istraživanja su pokazala i da smanjuju rizik od raka i da štite od dijabetesa.

Iako su zdraviji od čipsa i drugih grickalica za kojima posežemo, malo se priča o negativnim posljedicama konzumiranja previše orašastih plodova, a kao i kod drugih namirnica, i njih ima.

Brzo debljanje 

Orašasti plodovi imaju više kalorija i puni su masnoća, pa tako 100 grama oraha ima 654 kalorija, dok 100 grama lješnika 628.

Iako oba ploda imaju niz zdravstvenih dobrobiti, preporučuje se da pojedete tek oko 30 grama dnevno bilo kojeg orašastog ploda.

Proliv, nadutost i gasovi

S obzirom na to da su orašasti plodovi bogat izvor prehrambenih vlakana, u umjerenim količinama oni potpomažu regulaciju probave i podstiču mršavljenje.

Ali, ako se u vašoj ishrani do sada nije nalazilo dovoljno vlakana, šok količine vlakana koje unesete sjemenkama mogu rezultirati problemima sa probavom, poput proliva, nadutosti i gasova.

Pogotovo se ovo pojavljuje kod konzumacije sirovih orašastih plodova, a razlog tome su sastojci kao što je fitinska kiselina.

Ta kiselina veže se za minerale, poput kalcija, magnezija i cinka, i čine ih nemogućim za varenje.

Najveći problem fitinske kiseline je što za sebe veže i gvožđe, zbog čega može doći do nedostatka gvožđa u organizmu, odnosno slabosti i anemije.

Gubitak kose i slabi nokti

Ako dođe do ovakvih simptoma, znači da je došlo do trovanja selenom.

Naime, brazilski orasi su bogati selenom, koji ima svoje zdravstvene dobrobiti, ali našem organizmu je dovoljno tek jedan do dva oraha dnevno kako bismo unijeli dnevnu dozu selena.

Trovanje selenom stvara simptome poput kašlja, zadaha, mučnine, povraćanja, proliva i grčeva.

U rane simptome ubraja se i opadanje kose, kao i njeno lomljenje, a i lomljenje noktiju.

Na neurološkom nivou se pojavljuje i umor, razdražljivost, emocionalna nestabilnost, pa čak i ravnodušnost.