Zdravo i ukusno proljetno jelo: ČORBA OD KOPRIVE POPRAVLJA KRVNU SLIKU, JAČA IMUNITET, POMAŽE KOD KEMOTERAPIJE…

Svako ko je proba sigurno će tražiti još!

Čorba od žare/koprive je ukusno i zdravo jelo. Ona je i ukusna hrana i odličan prirodni lijek. Nezamjenjiva je u ishrani onih koji su malokrvni, koji se oporavljaju od teških bolesti, posebno je dragocjena za sve one koji imaju maligni kancer ili su na tretmanu hemoterapije.

POTREBNI SASTOJCI: 1 litar mlijeka, 1kg mladih kopriva, 1 kisela pavlaka, 100g brašna, 2 čehne bijelog luka, malo maslaca i biber

Mlade koprive očistiti, oprati u slanoj vodi, ocijediti i isjeckati. Na ulju i maslacu propržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati propasiran bijeli luk. Spustiti koprive, dodati mlijeko, malo vode, so i biber po ukusu. Kuhati 10 minuta. Služiti toplo.

Najbolje koprive su u proljeće, ali se mogu koristiti sve do kasne jeseni, ukoliko su listovi, tj. vrhovi biljke mladi.
VAŽAN SAVJET:
Koprive se ne smiju prije kuhanja prati, jer postanu krute i ne mogu se dobro skuhati, već se „trijebe,“, odnosno pažljivo se očiste od grančica, suhog lišća i bubica, a prije toga je bitno da se uberu sa čistog i zdravog mejsta. Očišćene koprive se preliju vrelom vodom i puste da malo odstoje, a zatim se dobro ocijede (ova voda se baca). Ovako pripremljena namirnica osnov je za pripremanje mnogih ukusnih i zdravih jela.