Zdravlje u čaši: Čaj od zobi obara pritisak i holesterol

  Čaj od zobi ili čaj od ovasa se koristi kod ublažavanja mnogih simptoma i nepravedno je zapostavljen u liječenju. Samo mali broj ljudi zna za sva njegova ljekovita svojstva.

Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima – supstancama koje čiste krvne sudove i sprječavaju da se holesterol apsorbuje u tijelu. Zob možete konzumirati u obliku kaše, ali mnog jednostavniji način je da skuhate čaj.

Ovaj čaj je odličan za jačanje zdravlja srca i krvnih sudova i smanjivanje rizika od infarkta i moždanog udara.

Zob važi za veoma moćno i blagotvorno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije.

 Pomaže kod niza tegoba

Travari ga čak preporučuju i osobama oboljelim od multiple skleroze.

Reguliše rad želuca, pa se preporučuje osobama koje imaju osjetljive organe za varenje.

Takođe, ima svojstva koja pogoduju oboljelima od raka debelog crijeva. Posebno je djelotvoran u smanjivanju neželjenih posljedica koje se mogu javiti u toku radio i hemoterapije.

Mikroelemnati i flavonoidi kojima obiluje ojačavaju imuni sistem i popravljaju krnu sliku.

Povećava mišićnu masu

U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportista iz Australije primijećeno je da svakodnevna upotreba ovasa u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase.

Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska bi trebali da uvrste ovaj čaj u svoju ishranu.

Ovo nisu sva njegova pozitivna svojstva. Čaj od zobi se preporučuje svima koji pate od ekcema, imaju osjetljivu kožu ili osjećaju intenzivan svrab.

 RECEPT

Za četiri čaše napitka će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

 2 velike kašike zobi,

 jedan štapić cimeta (može i cimet u prahu),

  6 – 8 dcl vode,

 jedna kašika meda,

  2 male kašičice vanilijinog ekstrakta.

Priprema:

U lončić stavite zobene pahuljice, štapić cimeta i vodu te dovedite vodu do vrenja.

Kad zavrije kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri.

Ugasite vatru i pričekajte da se ohladi na 40 stepeni Celzijusa i tek tada dodajte vaniliju i med. Nikad nemojte dodavati med u vruće napitke jer mu se tako gube ljekovita svojstva).

Ocijedite zob i servirajte.

Ovaj čaj možete prirediti i bez dodataka (samo od zobi), a u čaj možete dodati i malo kadulje koja je dobra protiv infekcija.

 

  Zob – nutritivna svojstva

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da u 100 grama zobi ima:

  389 kalorija,

 16.9 grama proteina,

  66.3 grama ugljikohidrata, od toga 10.6 grama dijetalnih vlakana,

  6.9 grama masti.

Osim toga, zob je bogata mineralima i vitaminima, kao što su:

  mangan,

  bakar,

  fosfor,

  željezo,

  selen,

  cink,

  tiamin.

Indijski naučnici s Centra za prehrambene nauke i tehnologiju ističu da je zob bogata i antioksidansima. Neki od njih su:

  avenantramidi,

  fitinska kiselina,

 ferulinska kiselina.