ZDRAVLJE IZ PRIRODE: SVE O PRIRODNOM LIJEČENJU BOLESTI JETRE

Jetra je najveći organ u ljudskom organizmu. Njen  najvažniji zadatak  je u izmjeni tvari, a time i proizvodnja žuči, prerada lijekova, otklanjanje otrova, proizvodnja faktora zgrušavanja krvi te mnogo drugih složenih zadataka. Stoga se kaže da je jetra „laboratorij“ organizma. Sretan je onaj koji na pitanje „kako tvoja jetra“ može odgovoriti „i ne znam da imam“, jer taj osjetljivi organ umije ponekad zagorčati život i najvećim optimistima.

BOLESNA JETRA

Ako vam se gade slatke stvari ili vam ne mirišu jela pečena na masti, vjerovatno s vašim jetrima nešto nije u redu, pa budite oprezni.
ČAJEVI

OSJAK – uzeti jednu čajnu kašičicu ploda osjaka i preliti šoljicom vrele vode. Ostaviti 15-20 minuta i gutati toplo prije jela. Osjak sadrži sylmarin koji jetra i žuč trebaju za pravilan rad. Može se dobiti u apotekama, ali je puno djelotvornije iz prirode.

BROĆIKA I KIČICA – čajevi ovih biljaka vrlo su ljekoviti za jetru. Mogu se napraviti kao mješavina jednakih dijelova ili pojedinačno. Piti 3-4 šoljice čaja dnevno.

ČAJNA MJEŠAVINA 1: POTREBNO JE 1/3 osjaka i 2/3 kadulje. Izmiješati i piti 2-3 šoljice čaja dnevno.

ČAJNA MJEŠAVINA 2 – Uzeti u jednakim dijelovima breze, angelike i borovice. Pripremiti čaj i dnevno piti 3-4 šoljice. VAŽNO: Čaj se ne smije koristiti kod upale jetre.

ČAJNA MJEŠAVINA 3 – Izmiješati koprivu, neven i stolisnik, a piti 4-6 šoljica dnevno.

OBLOGE – Toplu mokru krpu staviti na područje jetre: preko nje staviti toplu bocu vode i topao peškir. Ostati u krevetu, dobro pokriven.

Ishrana

Mrkva, limun, kestenov med, paradajz, cvekla, povrtnica i sirove stabljike maslačka (10-15 dnevno): jesti što više u periodu od tri sedmice.
DIJETA: kod bolesti jetre treba provesti sljedeću dijetu. Ujutru popiti čaj, za ručak 3 kuhana krompira sa špinatom, mrkvom i drugim povrćem koje ne stvara plinove u stomaku. Uveče takođe 3 kuhana krompira s mlijekom, svježim sirom i raznim korjenastim povrćem.

Sve bez soli. Strogo izbjegavati ljute začine i jako hladna jela i pića, naročito mineralnu vodu, pivo i sladoled. Kura traje 4 sedmice. Alkoholna pića kod svih bolesti jetre su strogo zabranjena.

MRKVA – Ko ne želi pripremati sok od mrkve, može ga nadoknaditi naribanom mrkvom. Protiv teških jetrenih poremećaja pomaže ako se dan-dva drži dijeta mrkvom. Njeno djelovanje se može potkrijepiti salatom od vodopije (cikorija, Cychorium intybus), maslačka, ili drugih gorkih biljki.
Prestanite jesti masnoće, na masti pečena jela, slatkiše, čak i voće i voćne sokove. Ubrzo će se jetra smiriti i prestati povraćanje žuči.

ŠPINAT jesti kao salatu X TREŠNJE jesti u većim količinama X BOROVNICA – nekoliko puta dnevno žvakati 4-5 bobica X GROŽĐE – tokom 2 sedmice jesti 1-2 kg grožđa X ZOHVA – bobice zohve jesti kao kompot

SOK OD ROTKVE – dnevno smijete popiti najviše kašičicu rotkvinog soka. (Sok od povrtnice je ljekovit, osim kod ciroze jetre kada treba koristiti sok od svježih listova kupusa. X SOK OD MRKVE pomaže kod jetrenih tegoba X Dobro je piti svježi sok od špinata

ZAČEPLJENJE JETRENIH VODOVA
NAPITAK OD ŽITARICA – Uzeti 50 g pšenice, ječma i zobi, očistiti i preko noći namočiti u 2 litra vode. Ujutro žito raskuhati. Dnevno popiti 1 litar uvarka s malo svježeg limunovog soka. Uz svaki obrok jesti malo raskuhanog žita, tako da se tokom dana pojede sva količina žita.

ČAJNA MJEŠAVINA: 60 g stabljike kilavice, 50 g stabljike pčelinje ljubice, 40 g stabljike rusomače, 30 g stabljike majčine dušice, 20 g hrastovih listova i 20 g listova loze

Trave dobro usitniti i smiješati. U 1 litar prokuhane vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Kada se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije napitaka prije jela, uzeti srednju kašiku maslinovog ulja, a nakon napitaka poslije jela, uzeti 1 supenu kašiku maslinovog ulja i 1 supenu kašiku svježeg limunovog soka.
Umjesto vode piti slabi čaj od kopitnjaka. Čaj se pije hladan, s nekoliko kapi svježeg limunovog soka.

AKUTNA UPALA JETRE
Vidljiv znak akutne upale jetre je žutica. Bolesnika muče bolovi u stomaku, gubitak apetita, povrćanje. Bolesnik odmah mora početi sa stogom dijetom i mora mirovati u postelji. Važno je i potrebno odmah se posavjetovati s liječnikom koji će nadzirati liječenje.

ČAJ OD ŠIKPA – Pasja ruža (šipak): pijemo tri puta na dan po jednu šoljicu čaja 15 minuta prije obroka. Također, krkavina, stolisnik, kamilica, metvica, pirika, maslačak (pomaže čišćenje od otrova), kupina, pljuskavica

ČAJNA MJEŠAVINA 1: U jednakim dijelovima uzeti korijen maslačka, cvijet stolisnika i list ružmarina. Sve dobro izmiješati. U litar vrele vode staviti 4 kašike ove mješavine i ostaviti 1 sat. Piti 3 puta dnevno po 2 šoljice ovog čaja, uvijek prije obroka.

ČAJNA MJEŠAVINA 2 – Kadulje 100 g, matičnjaka 50 g i pelina 25 g uzeti i dobro izmiješati: u pola litre vrele vode staviti 3 kašike ove mješavine i ostaviti 5 minuta. Piti po jednu šoljicu čaja dnevno 15 minuta prije jela.

SUHE ŠLJIVE – kuhati 10 minuta na laganoj temperaturi. Jesti 3 puta dnevno po 10 kuhanih šljiva (bez vode u kojoj su se kuhale) 15 minuta prije jela. To činimo dvanaest dana.

PRIPRAVAK SA BIJELIM VINOM 1 – Pelina 2 kašike, šumskog meda 6 kašika u luka 15 kašika  preliti jednom litrom dobrog bijelog vina. Sve skupa preliti u bocu i ostaviti 3 nedjelje. Za vrijeme stajanja svakodnevno bocu promućkati. Uzimati 3 puta dnevno po 2 kašike ovog vina prije obroka. Vino kao lijek smije se koristiti tek 6 mjeseci nakon početka bolesti i uz dozvolu  liječnika.

PRIPRAVAK SA BIJELIM VINOM 2 – petnaest kašika nasjeckanog crvenog luka, šest kašika meda i dvije kašike pelina namačemo u litri bijelog vina. Više puta dobro protresti. Uzimajte po dvije kašike prije obroka.

KORISNI SAVJETI – Čuvajte se teških napora, briga, tuge te neredovne ishrane. Izbjegavajte previše masna jela, zaprške, alkoholna pića. Od masnoća konzumirajte samo ulje. Vrlo je važna i dijeta, kao i liječenje ljekovitim biljem, ali i jedno i drugo mora biti pod liječničkim nadzorom. Za terapiju u slučaju problema s jetrom nikada ne upotrebljavajte alkoholne pripravke.

HRONIČNA UPALA JETRE
Hronična upala jetre može se javiti nakon akutne upale, ali može biti i nasljedna bolest, naročito kod mladih žena. U nekim slučajevima je manje opasna, biz ikakvih znakova ili se očituje laganim smetnjama u gornjem dijelu stomaka. U drugim pak slučajeivma bolesti brzo napreduje sve do ciroze jetre. Znakova u početku nema, a kasnije se jave umor, gubitak apetita, bolovi u gornjem dijelu stomaka, ponekad žutica.

ČAJ OD LAVANDE – Šaku grančica u litar vode potopimo i ostavimo da stoji deset minuta. Pijemo tri puta na dan.

ČAJNA MJEŠAVINA 1: Uzeti jednake količine kičice (crveni kantarion) i stolisnika. Dobro izmiješati. Zatim 4-5 čajnih kašičica ove mješavine preliti s jednom litrom prokuhane vode i ostaviti 15 minuta. Procijediti i piti 3 puta dnevno po 2 šoljice prije obroka.

ČAJNA MJEŠAVINA 2 – Uzeti pola kašike pelina i kašiku pljuskavice (gospina trava). Prelijemo s pola litra prokuhane vode. Procijedimo i pijemo četrnaest dana, tri puta na dan prije obroka.

ČAJNA MJEŠAVINA 3 ZA JAČANJE JETRE I NJEN BOLJI RAD – Izmiješati zohvu, metvicu, listove oraha i vodopiju. Pet kašika mješavine tih biljaka prelijemo litrom prokuhane vode. Pijemo četrnaest dana, i to više puta na dan.

ŠTA JESTI – Jagode: Sa šećerom i limunovim sokom. Pojedemo ih 250 grama, a zatim nastavimo s malinama >195> Jogurt  ili kiselo mlijeko x Krompir, prije svega pire

SOKOVI – Sok od samljevene ili skuhane artičoke reguliše djelovanje jetre i jača je. Jetri pomažu i sokovi od mrkve i cvekle.

CIROZA JETRE
Ciroza je hronična bolest jetre kod koje dolazi do propadanja jetrenih ćelija i bujanja veziva, a i poremećaja protoka krvi u jetri. Najvažniji su uzročnici alkoholizam i virusne upale jetre (hepatitis B i C).

Bolest je često dugo neprepoznatljiva. Bolesnici se žale, kao kod većine bolesti jetre, na nemoć, mučninu, gubitak apetitas i bol u gornjem dijelu stomaka. Kod uznapredovale bolesti javi se povećanje jetre, povećanje stomaka, otoci po tijelu, crvenilo dlanova, zadah sličan vonju zemlje. Ishrana oboljelih od ciroze dosta je slobodna uz ograničenje masnih, kiselih i paprenih jela, a posebno uz zabranu pijenja alkohola.

ČAJNA MJEŠAVINA KOD CIROZE JETRE 1– Uzeti 60 g listova pitome metvice, 50 g stabljike preslice, 40 g cvjetova kunice, 30 g matičnjaka (veće količine listova), 20 g hrastove kore, 20 g listova bokvice muške i 10 g listova pelina
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru preko noći namnočiti 5 g mješavine trava. Ujutro kuhati poklopljeno, s time da vri 30 sec. Kada se ohladi, čaj procijediti u tamnu bocu i piti po 1 dcl prije i poslije jela, a preostalu količinu popiti između obroka, umjesto vode. Sve druge upute kao u liječenju hepatitisa.

ČAJNA MJEŠAVINA KOD CIROZE JETRE 2 – 40 g konjogriza (bez listova), 40 g cvjetova kamilice, 30 g stabljike komorača, 30 g listova divlje metvice, 20 g stabljike puzave pirevine, 20 g listova bokvice (muške ili ženske), 20 g hrastove kore i 20 g listova kupine

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru preko noći namnočiti 5 g mješavine trava. Ujutro kuhati poklopljeno, s time da vri 30 sec. Kada se ohladi, čaj procijediti u tamnu bocu i piti po 1 dcl prije i poslije jela, a preostalu količinu popiti između obroka, umjesto vode. Sve druge upute kao u liječenju hepatitisa.

ČAJNA MJEŠAVINA KOD CIROZE JETRE 3 – Uzeti u jednakim količinama pirike, bobica borovice, koprive, breze i matičnjaka. Dobro izmiješati, pripremiti čaj i piti 3 puta dnevno po jednu šoljicu 15 minuta prije jela.

OBLOGE – Kad su jaki bolovi stavljati tople obloge

BILJNO VINSKI PRIPRAVAK – Jednu i po kašiku nasjeckanog luka, kašiku kore krkavine, kašičicu rosopasa i pola kašičice pelina namačemo u litar bijelog vina. Pijemo po jednu čašu na dan između obroka. OPREZ! Dozu ne smijemo prekoračiti zbog rosopasa i pelina!

Piti 2-3 puta dnevno prije jela po jednu kašičicu iscijeđenog soka iz cvijeta i lista gospine trave ili iz korijena maslačka. Jesti salatu načinjenu od mladog lišća maslačka.
Piti 2-3 puta dnevno prije jela po 10-15 kapi soka iscijeđenog iz listova i korijena rosopasa. Poslije svaka 2 uzastopna dana činiti pauzu od jednog dana.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!