RAK DOJKE: NAJBOLJA PRIRODNA TERAPIJA

arnica biljkaBlagovremeno otkrivanje zloćudnog tumora ključni je faktor u liječenju ove teške bolesti, a fitoterapeuti preporučuju preparate na bazi aloje, vodopije i dimnjače koji ubrzavaju oporavak i djeluju preventivno

Posljednjih decenija broj žena koje boluju od kancera dojke u ogromnom je porastu, prije svega zbog nezdravih navika i ubrzanog životnog tempa i, posljedično, konstantne izloženosti stresu. Kao i u svim drugim slučajevima malignih oboljenja, i tumor na dojci potencijalno je smrtonosan i zahtijeva hitno uklnjanje, što je ranije podrazumjevalo amputaciju cijele dojke. Međutim, moderna medicina ovladala je metodama koje kancer otkrivaju u ranoj fazi, kada se odstrnjuje samo oboljelo tkivo i dojka ostaje sačuvana.

Faktori rizika

Smatra se da je pojava kancera u oko 10% slučajeva nasljedna: preko ženske linije prenosi se genetska mutacija koja uzrokuje početak stvaranja malignih ćelija. Međutim, i mnogi drugi faktori izazivaju mutaciju gena i pojavu ove zloćudne bolesti – prekomjerna izloženost radijaciji i kancerogenim materijama, hemikalijama i agensima, nezdrave životne navike (pušenje, pretjerivanje u alkoholu, nezdrava ishrana) i starosna dob (skoro 80% oboljelih žena starije je od 50 godina).

Utvrđeno je i da nekontrolisano ili nepravilno uzimanje kontraceptivnih pilula znatno povećava rizik od pojave raka dojke, a češće obolijevaju žene kojima je mestrualni ciklus započeo rano, od 12 godina, kao i one sa menopauzom poslije 55. godine života.

Izloženost svim ovim faktorima ne znači da će neminovno doći do oboljenja, ali kliničke studije pokazale su da rizik nesumnjivo postoji, tako da je neophodan  oprez. Osim redovnih samopregleda, ljekari savjetuju kontrolu na mamografu svake dvije godine: to je rendgensko snimanje grudi kojim se kancer otkriva i prije nego što postane dovoljno velik da se fizički osjeti. Ikpak, ni mamografija nije savršeno precizna, pouzdana dijagnoza može se postaviti samo biopsijom – patohistološkim pregledom uzorka sumnjivog tkiva.

Obolijevaju i muškarci

Redovan samopregled se ne preporučuje samo ženama, već i muškarcima, koji su, doduše, neuporedivo manje skloni kanceru na grudima, ali se bolest uglavnom otkriva u poodmakloj fazi, kada tumor metastazira u druge organe. I u ovom slučaju veliki uticaj imaju hormoni, ali i oboljenja koja dovode do povećanja nivoa estrogena, kao što su ciroza jetre i genetski poremećaj poznat kao Klinefelterov sindrom.

Glavni simptomi su bezbolna oteklina, ranica ili pojava sekreta iz  bradavice. Veoma često pojavi karcinoma prethodi ginekomastija (dobroćudno uvećanje grudi kod muškaraca). Klasifikacija stadijuma bolesti ista je kao i kod žena. Dijagnostika je vrlo slična onoj kojom se otkriva karcinom dojke kod žena. Laboratorijski nalazi, ultrazvuk, punkciona biopsija (iglom), kompjuterizovana tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MRI) sastavni su dio preoperativne pripreme ili ponekad, mu neoperabilnim slučajevima, dijagnostike i određivanja stadijuma bolesti koji će omogućiti najadekvatniju terapiju.

Liječenje

Liječenje tumora dojke podrazumjeva primjenu hirurške metode, odnosno odstranjivanja malignog tkiva. U prošlosti, ovo je značilo amputaciju cijele dojke, ali danas se takva radikalna mjera u razivjenim zemljama rijetko primjenjuje.

Međutim, u zavisnosti od toga koliko se tumor proširio, postoperativna oštećenja na dojci mogu biti veoma velika, što žene uglavnom doživljavaju tragično, mada su iskustva rekonstruktivne i plastične girurgije u najvećem broju slučajeva veoma pozitivna. Operacija se, piše aura.ba, kombinuje i sa nehirurškom terapijom koja obuhvata zračenje i hemoterapiju, a u novije vrijeme i lijekove koji blokiraju produkciju estrogena. Liječenje se započinje neposredno poslije hirurškog uklanjanja tumora da bi se eliminisale preostale maligne ćelije.

Ishrana i suplementi

Jedan od najznačajnijih koraka u prevenciji i liječenju raka dojke je izbjegavanje hrane bogate životinjskim mastima i konzumiranje voća, povrća (naročito brokolija, prokelja, kelja, karfiola, kelerabe, kupusa, mahuna, mrkve, bijelog i crnog luka) i integralnih žitarica koji, kako je naučno potvrđeno, imaju antikancerogeno djelovanje, a zahvaljujući bogatom sadržaju vlakana pomažu debelom crijevu da izbaci nepotrebni estrogen.

Na meniju bi što češće trebalo da se nađu i hmelj, lan, pirinač i ulje morača jer sadrže izoflavone i fitoestrogene koji blokiraju aktivnost suvišnog estrogena u tkivu. Laneno sjeme obiluje omega-3 masnim kiselinama koji sprječavaju nastanak i širenje kancera. Oštećenje tkiva dojke može da se izbjegne uzimanjem odgovarajućih dodataka ishrani, prije svega beta-karotena, koenzima Q10 i vitamina C,D i E.

Moćna mješavina – med i aloja

Samljeti u mašini za meso 300 grama aloje (po mogućnosti da bude stara najmanje 3 godine i ne treba je zalivati 5 dana prije branja) i pomiješati sa 7 dl čistog crnog vina (najbolje domaćeg), 500 g mljevenog korijena cikorije, 5 dl 70-procentnog alkohola i 400 g proljećnog cvjetnog meda sa saćem. Teglu držati 5 dana na tamnom i hladnom mjestu, pa tek onda koristiti smjesu. Prvih pet dana uzimati po kašičicu tri puta dnevno, dva sata prije jela. Nakon toga uzimati po kašiku smjese tri puta dnevno sat prije jela. Terapija treba da traje tri nedjelje, a u težim slučajevima dva mjeseca.
Preporuka: procijediti uvijek onoliko koliko je potrebno za nedjelju dana – pri put za 15 kašičica i šest kašika, a poslije svaki put za 21 kašiku. Ostalo ostaviti da i dalje stoji na hladnom i mračnom mjestu. Liječenje traje najviše dva mjeseca godišnje.

Alkoholno-uljna terapija Nikolaja Ševčenka

Ševčenkova alkoholno-uljna smjesa djeluje višestruko: alkohol je blagi narkotik koji grije organizam i opušta ga, pa oslobađa tijelo posljedica hroničnog stresa, prije svega mišićnog spazma, pritom eliminiše štetne materije iz zdravih ćelija, dok one koje ulaze u sastav kanceroznog tkiva uništava slabeći njihovu membranu. Sa druge strane, biljno ulje čisti i obnavlja jetru, ima anaoličko dejstvo (podstiče rast mišićne masa), usporava asimilaciju alkohola iz crijeva, tako da ne postoji opasnost od stvaranja opasnih koncentracija etil-alkohola u organizmu, kao ni produkata njegove oksidacije.

Recept: U staklenu teglu naliti po 0,3 dl nerafinisanog suncokretovog ulja i 40-postotnog alkohola (votke, rakije), pa dobro zatvoriti poklopcem i nekoliko minuta snažno protresati da bi se sve dobro izmiješalo. Izdahnuti vazduh iz pluća i što je moguće brže popiti smjesu, u 1-2 velika gutljaja. Eliksir piti tri puta dnevno, 15 do 20 minuta prije jela, po mogućnosti u jednakim vremen skim razmacima (na primjer, u 9, 14 i 19 sati).

Minimalna dnevna doza iznosi 0,9 dl ulja i 0,9 dl votker. Ševčenko takođe savjetuje da se dva sata prije uzimanja smjese ništa ne jede, a sat prije ništa ne pije. Poslije uzimanja ovog lijeka najmanje dvadesetak minuta ne smije se ništa jesti i piti jer to utiče na kvalitetnu asimilaciju smjese iz crijeva u želudac i narušava proces liječenja.

Terapija se sprovodi deset dana, zatim se pravi pauza od pet dana, pa se u narednih deset opet nastavlja sa uzimanjem alkoholno-kuljne smjese. Nakon treže ture treba napraviti pauzu od dvije nedjelje. To je prvi ciklus liječenja koje se ponavlja po ustaljenoj šemi sve do konačnog izlječenja, najmanje dvije, a najbolje tri godine.

Šavčenko upozorava da se ni u kom slučaju ne smiju mijenjati propisane doze i rokovi liječenja. Između terapijskih ciklusa, pacijent bi trebalo da se obrati ljekari da bi provjerio u kakvom je stanju tumor, što podrazumjeva preglede ultrazvukom, rendgenom, na CT-u ili skeneru. Međutim, kako piše portal aura.ba, ne preporučuje se rad biopsije jer, kako tvrdi Ševčenko, ovaj zahvat u većini slučajeva ubrzava rast tumora.

TRONEDJELJNA BILJNA TERAPIJA

PRVIH 8 DANA

Pomiješati dvije kašike sitno isjeckanog cvijeta i lista dimnjače i kašiku isjeckanog lista i korijena vodopije te sve preliti sa sedam dl prokuhane vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta, pa procjediti i piti po dva dl čaja prije doručka, ručka i večere.

ČAJ ZA SVAKODNEVNU UPOTREBU

Pomiješati po kašiku lista pelina, lista i cvijeta kičice, lista i korjena maslačka, lista i korjena vodopije, lista i korjena jagode, lista koprive rizoma pirevine, zrelih klekinja, cvjeta zohve, šipurka, lista i cvjeta kantariona, iglica bora, lista matičnjaka i lista peršuna, pa sve preliti sa 2,6 l ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 90 minuta, procjediti i piti u toku dana 1,2 l čaja. Ovaj čas se priprema za dva dana.

OBLOGA

Dojke obrisati rakijom, premazati maslinovim uljem i nanijeti sitno isjeckan crni luk, prekriti gazom i učvrstiti zavojem. Obloga se stavlja dva puta dnevno po 4 sata , svaki drugi dan. Nakon skidanja zavoja, dojke oprati sljedećim odvarom: pomješati 8 kašika lista koprive i 4 kašike lista i dvijeta kantariona, pa sve preliti sa dva litra prokuhane vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 90 minuta. Procijediti i oprati dojke, a zaitm ih osušiti i namazati kantarion ovim uljem.

NAREDNIH 12 DANA

Promiješati po kašiku lista celera, lista matičnjaka, lista i cvjeta kičice, cvijeta zohve, šipurka, lista rastavića, iglice bora, lista kupine, lista i cvijeta dimnjače, lista breze, lista i cvijeta srdačice, zrelih klekinja i rizoma pirevine, pa sve preliti sa 2,6 l ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 90 minuta, procjediti i piti po 1,2 l čaja u toku dana. Ovaj čaj se priprema za dva dana.

Na dojke stavljati obloge naizmjenično po dva dana. Prva dva dana obloga od samljevenog crnog luka, a druga dva od crne rotkve sitno narendane i potopljene u surutku dva sata. Obloge držati po četiri sata prije podne i po podne , i svaki sat ihn nalivati sokom od luka, odnosno surutkom i sokom od rotkve. Prije toga obrisati dojke rakijom, a zatim ih namazati kantarionovim uljem. Nakon skidanja obloga, dojke oprati sljedećim odvarom: pomiješati po tri kašike lista koprive, cvjeta kamilice i cvjeta zohve, pa sve preliti sa dva l prokuhane vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 90 minuta pa procjediti.

Samopregled dojki

Lezite na leđa i podmetnite jastuk ispod desnog ramena. Stavite desnu ruku ispod glave. Koristite vrhove kažiprsta, srednjeg prsta i domalog prsta lijeve ruke, da biste detektovali bilo kakav čvor ili otvrdlinu u desnoj dojci.

Prste pritisnite dovoljno čvrsto, ali ipak nježno, da biste osjetili i upoznali strukturu svoje dojke. Upamtite kakav je to osjećaj, jer je važno prepoznati i osjetiti razliku. Vrhovima prstiju pravite kružne pokrete, gore-dole, ili prema i od bradavicde.

Uradite samopregled na isti način, prelazeći desnom rukom preko lijeve dojke. Sam opregled obje dojke treba ponoviti istom tehnikom i u stojećem stavu, tako da je jedna ruka podignuta i postavljena iza glave. Na ovaj način ćete lakše pregledati gornji dio dojke i dio prema pazuhu. Pošto se neke promjene lakše osjete kad je koža mokra, preporučuje se samopregled pod tušem. Svaki put dobro pogledajte i kožu dojke i bradavicu. U slučaju da opipate ili uočite bilo kakvu promjenu, odmah se javite ljekaru.

Simptomi koji mogu upućivati na rak dojke:

Kvržica koja je na opip izrazito drugačije od ostalog tkiva
Otok tkiva koji ne prolazi
Nabiranje ili uvlačenje kože
Orožavanje i zadebljavanje kože oko bradavice
Promjena oblika dojke
Promjena bradavice poput uvlačenja
Promjena oblika dojke
Crvenilo na koži dojke
Iscjedak iz bradavice, posebno ukoliko je krvav ili braon boje.

(aura.ba)