Zdravlje iz prirode: Kako liječiti histeriju, psihopatiju i maniju?

Duševna bolest se manifestira brojnim i raznovrsnim znakovima. Tako, na primjer, bolesnikom može ovladati jaki nemir te je neprekidno u pokretu; ili se javlja ukočenost te bolesnik satima i danima ostaje nepomičan. Poremećaji osjećaja dolaze do izražaja u vidu tuge i žalosti ili, pak, pretjerana veselja i radosti, straha, duševne praznine i sl. Mišljenje može biti poremećeno na razne načine

Pod duševnim bolestima podrazumijevamo bolesne promjene u duševnom životu čovjeka. Te se bolesti nazivaju i psihozama, dok duševne reakcije kod kojih se nije promijenio odnos prema realnosti vanjskog svijeta, nazivamo neurozama, odnosno psihoneurozama.

U većini slučajeva nisu nam poznati uzroci koji dovode do duševnih bolesti. No pretpostavlja se da do tih poremećaja dolazi usljed promjena na mozgu, čija priroda se još uvijek nedovoljno poznaje. Danas postoje određene realne pretpostavke da do duševnih poremećaja dolazi pod utjecajem duševnih činilaca u vidu sukoba ličnosti s okolinom, i to od najranijeg djetinjstva.

Duševna bolest se manifestira brojnim i raznovrsnim znakovima. Tako, na primjer, bolesnikom može ovladati jaki nemir te je neprekidno u pokretu; ili se javlja ukočenost te bolesnik satima i danima ostaje nepomičan. Poremećaji osjećaja dolaze do izražaja u vidu tuge i žalosti ili, pak, pretjerana veselja i radosti, straha, duševne praznine i sl. Mišljenje može biti poremećeno na razne načine; isto tako je slučaj s pamćenjem. Kod nekih bolesnika sposobnost shvaćanja i rasuđivanja je veoma ograničena te se upravljaju svojim nagonskim porivima, ne obazirući se na okolinu.

HISTERIJA

Histerija je vrsta (psiho)neuroze, (duševnog poremećaja lakšeg stupnja), a očituje se u vidu različitih duševnih i tjelesnih tegoba. U prošlosti držalo se da od histerije obolijevaju samo žene, dok je danas općenito poznata činjenica da od te bolesti jednako boluju i muškarci i žene. Histeriju uzrokuju razni duševni sukobi, naročito u djetinjstvu.

Bolest se očituje u raznim duševnim i tjelesnim znacima: glavobolji, vrtoglavici, bolovima i probadanju u predjelu srca, drhtanju, smetnjama vida i sluha, nesanici, smetnjama u govoru, uzetosti udova i sl. Kod svih tih smetnji ne postoje organski poremećaji koji bi tim poremećajima mogli biti povodom.

Duševne smetnje kod histerije mogu se pojaviti u obliku nemira i ukočenosti. Bolesnici pjevaju, viču, plaču ili se smiju, daju krive odgovore i ponašaju se smušeno i izgubljeno.

Čajna mješavina za oboljele u dobi do 20 godina:

POTREBNO JE: 40 g cvjetova gloga, 40 g listova matičnjaka, 40 g korijena iđirota, 40 g listova mažurana, 30 g listova vinove loze, 20 g ljubice mirisne (cvjetova s peteljkom) i 10 g listova i cvjetova kunice.

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1/2 minute. Piti gorak čaj 3 puta dnevno po 1/2 dl prije i 1 dl poslije jela. Osim toga, između obroka dnevno popiti još 3 dl medom ili šećerom zaslađenog čaja.

Čajna mješavina u dobi iznad 20 godina:

POTREBNO JE: 60 g listova matičnjaka, 60 g iđirota, 50 g jagorčike, 30 g cvjetova gloga, 20 g peršuna i celera (jednakih količina), 10 g usitnjenog korijena srčanika.

Čaj se priprema na isti način kao i prethodni. Kad se procijedi, čaju se dodaje 6 supenih kašika meda od kadulje, a može i od vrijeska, lavande, ružmarina ili bagrema. Važno je da je med jednoličan.

Ishrana

Hranu pripremati isključivo na biljnom ulju. Jesti raskuhanu hranu sa što više zeleni, posebno divlje zeleni. Iz jelovnika izbaciti svinjetinu i masnoće životinjskog porijekla. Za vrijeme liječenja zabranjen je alkohol, zatim kafa, i pretjerano uživanje slatkiša.

Kupati se svaki drugi dan. Na kraju se prskati ili tuširati hladnom vodom u trajanju od 3 do 4 sekunde, a zatim se brzo posušiti.

Za bolesnika je korisno da se bavi nekim sportom ili da vrši tjelesne vježbe. Bolesnik treba da izbjegava svaki razgovor koji bi ga smetao, a poznanici moraju biti obazrivi prema njemu.

Savjet plus

Cigarete i alkohol su zabranjeni. Jelo uzimati uvijek u određeno vrijeme, a obroci moraju biti umjereni. Želudac ne smije biti prenatrpan. Slobodno vrijeme provoditi u laganim šetnjama na čistom zraku, laganom radu u vrtu.

Obavezno je prati se ujutro hladnom vodom do pojasa. To činiti i poslije ručka, a prije spavanja prati noge do koljena hladnom vodom. Nakon toga se odmah posušiti da ne dođe do prehlade.

MANIJA

Za maniju je karakteristična pojačana afektivnost. Bolesnik je pretjerano raspoložen i aktivan. Brzo govori i misli. Misli tako brzo jedna drugu sustižu da ih bolesnik ne može do kraja izreći. Zbog nemira uvijek započinje neki novi posao, ali ni jedan ne završava. Uz veselo raspoloženje katkad se javlja i razdražljivost, posebno ako mu se okolina suprotstavlja.

Kod te bolesti prisutne su bolesne ideje o vlastitoj veličini. Bolesnik zamišlja da je najbogatiji, najpametniji, najsposobniji. U blažem obliku bolesti, bolesnici su razgovorljivi, srdačni, veseli, puni raznih planova, šaljivi, u razgovoru lako mijenjaju temu razgovora. Ponekad se izmjenjuju vremenski intervali pojačane aktivnosti s intervalima depresije.

Što više zeleni i ribe!

U jednakim vremenskim razmacima dnevno popiti 6 dl limunade, pripremljene od svježe iscijeđenog limuna i zaslađene medom.

Jesti nešto više kuhanu i jako raskuhanu hranu s manje masnoće i soli.

Preporučuje se što više zeleni i ribe.

Što više obavljati fizički posao, a slobodno vrijeme provoditi u sportu, ribolovu, planinarenju i sl.

Čajne mješavine

PRVA MJEŠAVINA: jednake količine listova i cvjetova ružmarina i listova i cvjetova vrijeska;

DRUGA MJEŠAVINA: jednake količine stabljike timijana, stabljike rusomače, cvjetova gloga, listova kadulje i korijena odoljena.

Svaki čaj se priprema na isti način: u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1/2 minute. Kad se ohladi, čaj pretočiti u bocu.

Ujesen, kad dozrijevaju šipurike, umjesto limunade može se uzimati mješavina od po 250 g svježeg limuna, šipurike i meda. Limun se opere u vreloj vodi, a zatim se s korom samelje na stroju za meso. Isto činiti sa šipurikom. Na samljevenu mješavinu doda se med i izmiješa. Uzimati 3 puta dnevno po 1 supenu kašiku mješavine, a odmah nakon toga jednu naribanu kiselu jabuku. Jabuku naribati prije upotrebe.

PSIHOPATIJA

Pod psihopatijom podrazumijevamo duševno stanje koje se nalazi na granici zdravog i bolesnog duševnog života, pri čemu je uočljivo određeno skretanje od zdravog stanja. To je, u stvari, poremećaj ličnosti u kojoj prevladavaju nedostaci u osjećajnom području.

Pod psihopatom se uglavnom podrazumijeva eksplozivna i agresivna osobnost bez dubljih osjećaja i moralnih osobina. Ta se osoba nalazi u većoj ili manjoj mjeri u sukobu s okolinom. Psihopati ne mogu nikoga istinski zavoljeti, niti mogu suosjećati s drugim ljudima. Njihov se brak u većini slučajeva brzo raskida, a prema djeci su loši roditelji. Za svoje postupke ne žale, što je odraz moralne neodgovornosti.

Čajna mješavina

POTREBNO JE: 30 g latica vrtne ruže, 30 g listova i cvjetova ruže penjačice, 30 g stabljike preslice, 30 g listova i cvjetova kunice, 20 g listova matičnjaka, 10 g stabljike timijana.

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno minutu. Čaj ohladiti, preliti u bocu. Piti tri puta dnevno po jedan dl prije i poslije jela.

Jesti dobro pripremljenu hranu s mnogo zeleni te bijelog i crvenog luka.

 

/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!