KAD OSLABI IMUNITET: NAJBOLJE I NAJZDRAVIJE IZ PRIRODE

Pojam imuniteta kod ljudi se često zloupotrebljava, a najčešće se koristi za označavanje sklonosti prema određenim bolestima. Zato je važno znati što je, zapravo, imunitet. Organizam je stalno izložen napadačima kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Imunitet je sposobnost organizma da se brani od ovih napadača

Pitanje imuniteta jedno je od najvažnijih pitanja koja se danas postavljaju pred istraživače suočene sa sve većim brojem infektivnih bolesti. Danas je već više nego jasno kako stres i naslijeđe najviše utječu na našu reakciju na uzročnike bolesti. U tom smislu nije dovoljno liječiti pojedine infekcije, već bi trebalo promatrati organizam kao cjelinu i provesti tzv. konstitucionalno liječenje.

Pojam imuniteta kod ljudi se često zloupotrebljava, a najčešće se koristi za označavanje sklonosti prema određenim bolestima. Zato je važno znati što je, zapravo, imunitet.
Organizam je stalno izložen napadačima kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Imunitet je sposobnost organizma da se brani od ovih napadača. On nadzire naš organizam i sprIječava razvoj nezdravih ćelija (kao što su maligne) u našem organizmu.

Naše tijelo posjeduje impresivne odbrambene trupe, kojima blokira, hvata i ubija strane organizme koje prepoznaje kao prijetnju, a njihovo će “pamćenje” spriječiti ponovljeni napad. Bez tog odbrambenog sistema (poznatog kao imunološki) većina bi se ljudi neprestano razbolijevala od čitavog niza mikroorganizama koji prijete našem tijelu. Poput vojske u stalnoj pripravnosti, imunološki sistem je aktivan dan i noć, da bi nas očuvao od napada te odbio ili uništio napadače.

Imunološki sistem se sastoji od krvotoka, limfnog sistema i spleta malih organa kao što su tonzile, žlijezda timus i slezena. Obrana od bolesti osnovna je funkcija bijelih krvnih stanica (leukocita), a jedan od poslova navedene grupe organa je proizvodnja tih stanica.

Bijele krvne stanice proizvode tvari, koje brane tijelo od napada štetnih organizama, kao što su bakterije ili virusi. Ukoliko uljez (antigen) uspije probiti barijeru kože, kose ili tjelesnih tekućina, obrambene substance – neutrofili, bazofili, eozinofili i na kraju makrofagi – opkole i unište štetni organizam. Dio bijelih krvnih ćelija putuje krvotokom da bi se suprotstavile zarazi, dok druge ostaju u limfnim “čvorovima” (žlijezdama), koje se nalaze u području vrata, pazuha i prepona, gdje uništavaju one mikroorganizme koji su tamo dospjeli putem limfe. Upravo zbog te borbe između bijelih krvnih ćelija i štetnih uljeza, limfni se čvorovi upale i oteknu; to se često može osjetiti ispod kože.

Gorko bilje za jačanje apetita

Za liječenje opće slabosti, iznemoglosti i sličnih smetnji nastalih kao posljedica preležanih hroničnih, dugotrajnih bolesti stoljećima se u narodnoj i u znanstvenoj medicini koristi razno ljekovito bilje. Najviše se cijeni bilje opora okusa, tj. ono koje ima mnogo tanina.

Za popravljanje apetita, pa prema tome i za jačanje, upotrebljava se mnogobrojno neotrovno gorko bilje.

Domaće oporo i gorko bilje za jačanje koje se najviše upotrebljava bilo bi ovo: list i korijen koprive, troskot, lisac, živa trava, crni gavez, mrtva kopriva, petrovac, sporiš, podubica, trava-iva, štavelj, verbena, cikorija, žuti trn, hrastova kora, žir i šišarka, orahova ljuska, cvijet, list i plod raznih vrsta ruža i brusnica, list i plod kupine, maline, ribizle, šumske i pitome jagode, ogrozda, dunje, jabuke i mušmule, kora pitomog i divljeg kestena i johe, suručica, očajnica (marulja), drijenova kora i plod, trnjine, zečja sto, pa trava od srdobolje, lubeničarka (krvara), srčenjak, steža, korijen i list borovnice i drugo oporo voće i bilje.

Te se biljke pripremaju na razne načine, a najbolje ih je kiseliti desetak dana u starom crnom vinu. Pije se tri puta dnevno po jedna čašica pola sata prije jela.

Najčešće korištene domaće gorke i mirisne biljke za jačanje jesu: lincura, kičica (gorčica), gorka djetelina, trava-iva, podubica, sporiš, pelin, pupoljci crne topole, podanak zdravca, cvijet kaline, vinovo lišće, cvijet suncokreta, kora gorke naranče, iđirot, očajnica (marulja), blaženi čkalj, artičoka, odoljen, maslačak, hmelj, rudinski pelin, čempresove šišarice, komonika (divlji pelin) i drugo.

U najnovije se vrijeme sve više koristi bilje koje sadrži pektin, kao što su dunja, mušmula, divlja jabuka i kruška, kora od naranče i limuna i drugo. Najviše pektina sadrže neki naši zreli plodovi, osobito u kori. Tako, naprimjer, u kori jabuke ima oko 17, a u kori naranče do 25% pektina, zbog čega se koriste za ekstrakiranje pektina u industrijskim razmjerima, jer se pektini (poliuronske složene koloidne tvari) sve više i raznovrsnije koriste u borbi protiv dosadnih ljetnih proljeva i opće slabosti, iznurenosti, posebno kod djece.

Lincura kao lijek

Nema sumnje da je jedno od najboljih sredstava za jačanje lincura, koja se svagdje u svijetu cijeni kao vrlo kvalitetna. Lijekovi od lincure mogu se izraditi na više načina, a najbolji su gorko vino i gorka rakija: 200 grama lincure nasjeckati i zdrobiti u grubi prah krupnoće pšeničnog zrna, staviti u posudu i preliti litrom najbolje rakije komovice ili najboljim starim crnim vinom, zatvoriti i držati desetak dana, a za to vrijeme po nekoliko puta dnevno dobro promućkati. Poslije toga odliti, što bolje iscijediti, razliti u manje i čiste boce, dobro začepiti i čuvati na hladnom mjestu. Piti tri puta na dan pola sata prije jela po jednu čašicu.

Biljna mješavina

Mnogim bolesnicima pomaže čaj od ove mješavine: po pola kašičice lincure, kičice (gorčice), iđirota i kore gorke naranče, sve prethodno dobro usitniti, preliti s dva decilitra kipuće vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, procijediti i piti tri puta dnevno prije jela po jednu kašiku.

SAVJET PLUS

Gorki lijekovi za tek (apetit) ne smiju se zaslađivati i uvijek se piju prije jela!

NAJBOLJE ZA ISCRPLJENOST

ČAJEVI – odoljen (smiruje), islandski lišaj (osobito pomaže kod velika gubitka u nezgodama ili pri operacijama), imela (kod opće iscrpljenosti).

LJEŠNJACI – Kao jelo povoljno djeluju kod iscrpljenosti i slabokrvnosti.

KAŠIKA MEDA I LIMUNOV SOK – Mješalicom ih ili mikserom izmutimo, prelijemo mlijekom te popijemo.

ŽUMANJAK – Umutimo ga s crvenim vinom te popijemo.

ZOBENE PAHULJICE su najhranjivije jelo za iscrpljene ljude.

JAJE – Umutimo ga s vodom, prema potrebi zasladimo te dva puta pijemo na dan za vrijeme obroka.

RUZMARIN – Protiv iscrpljenosti popijemo tri puta na dan, prije obroka, čašu ruzmarinova vina.

SIRUP – od smrekinih vršaka.

SLABOST, IZNEMOGLOST, MALAKSALOST

Kod slabosti organizma poslije napora, iscrpljenosti, zamora i lakših oboljenja preporučujemo slijedeće ljekovite pripravke:

Uzeti po jednu veliku kašiku sitno isjeckanog lista metvice (Mentha piperita), lista matičnjaka (Melissa officinalis) i cvijeta bazge (Sambucus nigra). Sve to staviti u 700 grama proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 200 grama prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Uzeti dvije velike kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i po jednu veliku kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta trave ive (Teucrium montanum) i lista koprive (Urtica dioica). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Uzeti pet velikih kašika sitno isjeckanog mladog lista koprive (Utrica dioica) i staviti u 1 litru vruće proključale vode. Ostaviti poklopljeno tri sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 30 dana.

Uzeti po dvije velike kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i lista nane (Mentha piperita). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 30 dana.

Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog peršinovog lista (Petroselinum sativum), lista i cvijeta majčine dušice (Thymus serpyllum), korijena celera (Apium graveolens) i lista i cvijeta bosiljka (Ocimum basilicum). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl tri puta dnevno prije jela. Piti 10 dana.

Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog ružmarinovog lista (Rosmarinus officinalis), lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i lista i ploda komorača ili slatkog kopra (Foeniculum vulgare). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.

Oblozi s glinom i listovima kupusa: Prije spavanja naizmjence prvu večer na trbuh stavljamo oblog od gline, a drugu listove kupusa. To radimo duže vrijeme.

JAČANJE ORGANIZMA

Za jačanje organizma za zdrave i bolesne preporučujemo sljedeće ljekovite pripravke.

Uzeti jednu litru svježeg soka od oskoruše (Sorbus domestica) i 1,5 kg meda te dobro izmiješati. Piti po 1 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Uzeti 10 velikih kašika sitno isjeckanog lista djeteline lucerke (Medicago sativa) i staviti u 1 litru proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i dodati 1,5 kg šećera. Kuhati blago na štednjaku jedan sat. Skloniti lonac u stranu i ostaviti ga poklopljnog dva sata. Staviti u staklenke i piti po 0,5 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Uzeti po jednu veliku kašiku sitno nasjeckanog lista i cvijeta kičice (Erythraea centaurium), lista nane (Mentha piperita) i lista matičnjaka (Melissa officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

JAČANJE ORGANIZMA POSLIJE TEŠKIH BOLESTI

Za jačanje organizma poslije teških bolesti preporučujemo slijedeće ljekovite pripravke:

X Uzeti 100 g sitno nasjeckanog mladog koprivinog lista (Urtica dioica) i staviti u jednu litru proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti tokom dana. Piti 10 dana.

X Uzeti jednu litru kupinovog vina (Rubus fruticosus) i staviti 4 velike kašike lista ružmarina (Rosmarinus officinalis). Zatvoriti u bocu i držati u toploj sobi 20 dana. Za to vrijeme promućkati više puta dnevno. Poslije toga procijediti i piti po 100 g poslije jela. Piti 10 dana.

PREMORENOST

Kod velike premorenosti pomoći će vam slijedeći čajevi:

Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog lista matičnjaka (Melissa officinalis), lista nane (Mentha piperita) i lista žalfije (Salvia officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i spavanja.

Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog orahovog lista (Juglans regia), lista i ploda komorača (Foeniculum vulgare) i lista i cvijeta majčine dušice (Thymus serpyllum). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl prije doručka, ručka i spavanja.

Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog lista kupine (Rubus fruticosus), lista i cvijeta bosiljka (Ocimum basilicum), lista imele (Viscum album), sa kruške ili topole, i podanka odoljena tj. valerijane (Valeriana officinalis). Sve to staviti u 9 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti prije doručka, ručka, večere i spavanja po 2 dl.

X Uzeti po 3 velike kašike sitno nasjeckanog orahovog lista (Juglans regia), lista nane (Mentha piperita), lista matičnjaka (Melissa officinalis) i lista i cvijeta stolisnika (Achillea millefolium). Sve to staviti u 1 litar dobrog vina i zatvoriti u bocu. Držati u toploj sobi 20 dana i za to vrijeme bocu promućkati više puta dnevno. Nakon toga procijediti i piti po 1 dl poslije doručka, ručka i večere.

NAPOMENA: Koristiti recepte po 10 dana.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!