ZDRAVLJE IZ KOŠNICE: Med u liječenju srčanih tegoba

Poklanjamo vam najbolje narodne recepture kombinacije meda i ljekovitog bilja kod oboljenja srca. Preporuka je da se obavezno konsultirate i sa svojim liječnikom

  1. PROTIV PODLIVA KRVI, VISOKOG KRVNOG PRITISKA I ZA ČIŠĆENJE KRVI

Istucati bijeli luk, pomiješati sa medom i staviti, odnosno priviti na mjesto podliva krvi

  1. ZA ČIŠĆENJE KRVI

Pomiješati 1 kg meda, 200 g zrelih kupina, 100 g soka od maslačka i 100 g soka od koprive, a zatim uzimati tri puta dnevno po 1 kašičicu.

  1. ZA SNIŽAVANJE VISOKOG KRVNOG PRITISKA

Sok od jednog limuna pomiješati sa kašikom meda u čaši tople vode i piti svakodnevno. Ovo je korisno i za dobar san, smirenje živaca i sprječavanje infekcije grla.

U 1 kg meda staviti 250 g samljevenih plodova gloga, 4 g nane u prahu i 100 ml rakije travarice. Dobro izmiješati, pa uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku sa čajem gloga, lipe i lavande. Ne jesti slano i masno.

Spremiti po 1 čašu svježeg soka od cvekle, mrkve i hrena (hren prethodno narendati, preliti vodom i ostaviti da stoji 36 sati), zatim dodati 1 čašu meda i sok od limuna, pa piti 2-3 puta dnevno po 1 kašiku, na sat prije jela ili 2-3 sata poslije jela. Terapija traje 60 dana.

Uzeti 1 kašiku osušenih šipuraka i preliti sa 2 čaše vruće vode, pa kuhati 10 minuta. Ostaviti da se prohladi procijediti, dodati kašiku meda, a zatim uzimati po pola čaše, 2-3 puta dnevno.

U toku 10 do 20 dana uzimati dnevno 2-3 tablete sa sadržajem mliječi 10-20 mg.

  1. ZA POVIŠENJE KRVNOG PRITISKA

Svako jutro, natašte, pojesti 2 narendane januke dobro zasleđane medom i piti čaj od lišća koprive (30 g na 1 litar vode), zaslađen medom.

  1. PROTIV OBOLJENJA SRCA I KRVNIH SUDOVA

Pomiješati 100 ml soka od cvjetova ljubičice i 100 ml soka od matičnjaka sa 1 kg meda, a zatim uzimati poslije jela 2 puta dnevno po 1 kašičicu.

Spremiti sirup od 1 kg meda, 100 g bijelog luka, 50 g narendanog hrena, 100 g nane i 100 ml rakije. Uzimati 2 puta dnevno po jednu kašiku.

U ishrani srčanih bolesnika, pored terapije koju propisuje ljekar, preporučuje se uzimanje 50 do 140 g meda svakodnevno, u periodu od 1 do 2 mjeseca.

U ¾ litra vode staviti 5 g mrkve, a u ¼ litra mlake vode 2 kašike meda. I jedno i drugo treba da odstoji 8 sati, a potom sve pomiješati i na svakih sat u toku dana uzimati po jednu kašiku.

Piti med, rastvoren u mlakoj vodi, prethodno prokuhanoj, ili čaj od hajdučke trave ili kamilice sa pola kašike meda.

Piti sok spravljen od jednog dijela soka oskoruše i dva dijela sirćeta, pomiješano sa medom.

  1. PROTIV POREMEĆAJA U SNABDIJEVANJU SRCA KRVLJU

U toku 5 do 7 dana, 3 do 4 puta stavljati pod jezik do 10 mg suhe matične mliječi.

  1. PROTIV SPAZME I ARTEROSKLEROZE

U toku 10 do 15 dana uzimati 20 do 30 mg mliječi u prahu, čime se otklanja spazam, poboljšava san i pamćenje, kao i radna sposobnost.

U flašu od 1 litra staviti po 10 g hajdučke trave, angelike, lincure, rabarbare, kičice, samljevene borovnice, pelina, matičnjaka i medvjeđe šape, dodati kamfor veličine kukuruznog zrna. Sve naliti ljutom rakijom komovicom i ostaviti da stoji 20 dana, uz češće mućkanje. Zatim ocijediti i piti po 1 čašicu dnevno.

U 25 g jabukovog sirćeta staviti 10 zdrobljenih češanja bijelog luka i 10 zdrobljenih glavica crnog luka. Dodati 10 kašika meda i pregršt listova svježe metvice, pa sve dobro izmiješati i ostaviti da stoji 24 sata. Uzimati po 1 kašiku za vrijeme jela.

U flašu od 1 litra staviti po 3 kašike isitnjenog lišća breze, lista i cvijeta hajdučke trave i naliti dobrim vinom. Zatvoriti i držati na suncu ili na toplom 20 dana, uz češće mućkanje, a zatim ocijediti, naliti u čistu flašu i piti prije doručka, ručka i večere po 50 g, tokom 10 dana.

Na isti način spremiti i piti: vino sa 50 g isjeckanog lista zimzelena ili po 40 g isjeckane steže i rizoma srčenjaka ili po 40 g isjeckanog lista i cvijeta bosiljka  i cvijeta hajdučke trave ili 50 g isjeckanog lista ruzmarina.

U odgovarajuću posudu nasuti 200 ml vina i 200 ml vode, dodati 2 kašike isitnjenog korjena gaveza, staviti na štednjak toliko da se ugrije (ne kuhati), a zatim skinuti sa štednjaka i ostaviti da stoji 1 sat, pa ocijediti i uzimati po 1 kašiku dnevno.

Plodove jabuke, dunje, kupine, mušmule i ogrozda, držati u crnom vinu 10 dana, a zatim 3 puta dnevno uzimati po 1 čašicu, na pola sata prije doručka, ručka i večere.