ZDRAVIJI I LJEPŠI UZ ČAŠU CRVENOG SOKA

  Istraživači sa Sveučilišta na Tajvanu napravili su eksperiment koji je uključivao žene različitih dobi i težine. Ispitanice su tokom 2 mjeseca svakodnevno morale piti 250 ml soka – od paradajza.

Rezultati ispitivanja su šokirali jer su ispitanice izgubile značajan udio masnih naslaga i smanjio im se opseg struka što je bilo povezano s eliminacijom masnih naslaga. Svaka žena je u prosjeku izgubila oko 3 centimetra u struku i pola kilograma masnih naslaga.

Žene nisu mijenjale svoje navike u prehrani i vježbi, a promjene su bile vidljive već u roku par dana.

Ispitanicama je na početku i na kraju ispitivanja napravljena analiza krvi.

Zabilježene su snižene razine holesterola, povećani likopen – antioksidant iz paradajza koji ima mnoge koristi za zdravlje.

 Niz zdravstvenih benefita

Također, eksperiment je dokazao da čaša soka od paradajza dnevno može ojačati imunitet, štititi od srčanih bolesti i smanjiti rizik od raka. Ovo piće također pomaže kod probavnih problema, stimuliše eliminaciju tekućine, štiti zdravlje srca i prevenira bolesti gušterače, pluća, jetre i mjehura.

Druge koristi soka od paradajza uključuju: poboljšanje tena, smanjenje kašlja, prevenciju anemije, olakšanje reumatskih simptoma i povećanje broja krvnih zrnaca.

Sok od paradajza odlično je konzumirati nakon intenzivne vježbe s obzirom na to da koristi protiv grčeva mišića zbog visokog udjela magnezija. Naime, 100 grama soka od paradajza sadrži 11 mg magnezija.

Nadalje, sok od paradajza bogat je kalcijem, kalijem, biljnim proteinima, ugljikohidratima i vitaminom C.

 Kako pripremiti sok?

 Sastojci:

6 kg paradajza

4 kašike smeđeg šećera

 2 kašike soli

Maknite peteljke s paradajza i dobro ih operite. Sameljite ih, pomiješajte sa soli i šećerom i ostavite da se kuhaju.

Konstantno miješajte da vam ne zagore paradajza. Pustite da se kuhaju dok ne postanu tekuće. Ulijte sok u sterilizirane boce i dobro zatvorite. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu.

 Dobrobiti likopena

Visoka temperatura koja se koristi prilikom prerade paradajza povećava biodostupnost likopena. Likopen je najjači antioksidans iz skupine karotenoida.

Likopen sprječava srčane bolesti jer stopira oksidaciju LDL holesterola i njegovo taloženje u vidu plaka koji sužava i stvrdnjava arterije.

Istraživanja na temu plodnosti sugerišu da likopen može pomoći u tretmanu neplodnosti povećavanjem broja spermija.

Pomaže spriječiti dijabetes.

Sprječava makularnu degeneraciju i katarakt vezan uz starenje.

 Sprječava starenje kože i čini je mladolikijom.

 Funkcioniše kao unutarnji zaštitni faktor i štiti kožu od opekotina.

 Pomaže u prevenciji osteoporoze.

Gledajući dobrobiti svakodnevnog konzumiranja soka od paradajza očigledno je da rezultati mogu pojačati laganom korekcijom prehrane i uvođenjem fizičkih vježbi u svakodnevni režim. Sok od paradajza nije skup, a nosi pregršt koristi za zdravlje, ljepotu te stvaranje bolje slike o sebi.

I prema istraživanjima paradajz je nabolje konzumirati u obliku soka.

error: Content is protected !!