ZDRAVIJE I JEFTINIJE: Lazanje od palente

Umjesto s tjesteninom, lazanje napravite s palentom.

Sastojci:

8 šoljica pilećeg temeljca,
2 šoljice kukuruznog brašna,
500 g mljevene junetine,
2 šoljice paradajz pelata,
120 g mozzarelle,
1 crveni luk,
1 mrkva,
1 korijen celera,
120 ml crnog vina,
2 čehna bijelog luka,
2 kašike putera,
2 kašike maslinovog ulja,
1 prstohvat majčine dušice,
prstohvat ruzmarina,
lovorov list,
šoljica permezana,
so, biber.

Priprema:

Prokuhajte temeljac, dodajte palentu i so. Kuhajte dok se ne zgusne, prenosi Avaz.
Posudu za pečenje premažite uljem, ulijte palentu i poravnajte. Neka se ohladi pa stavite u frižider barem na jedan sat.
Zagrijte puter i maslinovo ulje u tavi, dodajte sjeckani luk, mrkvu i celer.
Pržite 10 minuta, dodajte bijeli luk i mljevenu junetinu.
Kuhajte 10 minuta, dodajte vino i paradajz, začine, so i biber pa smanjite vatru i dinstajte oko 45 minuta da se umak zgusne.
Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh za pečenje.
Palentu narežite na kocke pa pola poredajte na pleh. Na svaki stavite kašiku, dvije umaka, polovinu mozzarelle i parmezana.
Poklopite palentom, na vrh dodajte umaka, ostatak mozzarelle i parmezana. Na vrh možete da stavite i čeri paradajz, kao i ruzmarin, origano ili bosiljak.
Pecite oko 40 minuta, dok se sir ne otopi.

 

Komentari

komentara