Zdravi slatkiši: Uživajte u slatkom i mršavite!

Palačinke

Palačinke inače nisu posebno kalorične, pogotovo ako se služite integralnim ili bezglutenskim brašnom ili kada ih napravite od superzdrave smjese, poput one od zobi, kokosa i prosa.


Jogurt s voćem, cimetom i kakaom

Hoćete li kupiti grčki tip jogurta, onaj od soje ili neki običan, to prepuštamo vama. Možete i sami napraviti svoj kefir od kefirnih gljiva, a što god da odaberete zasladite medom. Umjesto meda možete koristiti Muscovado šećer ili bilo koji drugi smeđi šećer te sirup od agave. Cimet i kakao će jelu dati dodatnu slatkoću, a što se tiče izbora voća, tu nema pravila. Sušeno ili svježe, voće će vas u kombinaciji s jogurtom, zasladiti zdravije nego kupovni voćni jogurt koji sadrži veliku količinu šećera i umjetnih sladila.

Čokolada sa 70 % kakaa

Ako nemate vremena niti volje uhvatiti se u koštac s pripremom vlastitih slatkiša, onda je tamna čokolada nešto za čim možete posegnuti. Ipak, budite oprezni, čokolada je ipak čokolada, iako je ova manje kalorična i zdravija.

Domaće proteinske pločice

U slučaju da imate vremena pozabaviti se pripremom slatkiša, ovaj vam recept definitivno preporučujemo. Jer suprotno popularnom mišljenju kupovne proteinske pločice ne spadaju u zdravi međuobrok ili desert. Iako imaju žitarice i vlakna te daju energiju imaju i iznimno veliku količinu šećera. Zato je najbolje napraviti svoje proteinske pločice.

Sastojci:

80 g maslaca
80 g smeđeg šećera (ili fruktoze)
2 kašike meda
130 g raznih pahuljica
100 g usitnjenih badema
30 g sjemenki bundeve
100 g sušenih grožđica
100 g sušenih brusnica
30 g kokosa
30 g sušenih izrezanih smokvi

Priprema:

Otopite maslac sa šećerom pa u to dodajte med. U veću posudu stavite pahuljice, bademe, sjemenke bundeve, sušene grožđice, sušene brusnice, kokos i smokve. Ovu suhu smjesu pomiješajte s onom vlažnom (otopljenim maslacom i šećerom). Sve dobro promiješajte i ulijte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Dobro poravnajte površinu pa u zagrijanoj pećnici zapecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Dok je smjesa još vruća izrežite u pločice, ali ih ne vadite iz tepsije, nego ih ostavite da se ohlade.