ZDRAVA VEČERA: Napravite kremasti potaž od bundeve

Služite ga uz kiselu pavlaku i peršun.

Potrebno je:
500 g bundeve
2 srednja krompira
2 mrkve
1 srednji crni luk ili praziluk
malo ulja
malo bibera
malo soli
malo peršuna
malo đumbira
malo mlijeka ili pavlake za kuhanje
po ukusu kisele pavlake

Priprema:

Crni luk ili praziluk sitno isjeckamo i propržimo na malo ulja. Mrkvu, krompir i bundevu očistimo i isjeckamo na kockice srednje veličine. Stavimo sve u šerpu sa lukom i dodamo oko 500 ml vode. Ostavimo da se kuha oko 15…20 minuta. Ako voda uvri dodajemo po malo ne previše, jer potaž treba da bude gust.

Dodajemo začine i so po ukusu.Na samom kraju dodati mlijeko zbog gustine čorbe. Kada je povrće meko sklonimo šerpu sa ringle i štapnim mikserom izblendiramo sve tako da dobijemo gustu kašu. Ako je pregusta dodajemo još vode ili mlijeka ili pavlake za kuhanje. Vratimo na ringlu da još 5 minuta proključa. Prije služenja u tanjir možemo dodati kašiku kisele pavlake.