Zdrava poslastica: Čokolada smanjuje rizik od infarkta kod žena

Naučnici tvrde da je za to zaslužan udio kakaa u čokoladi, odnosno flavonoidi koji svojim antioksidativnim djelovanjem povoljno utječu na cijeli organizam. Flavonoidi su tvari isključivo biljnog porijekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima.

Povremeno konzumiranje čokolade, osobito tamne, kod žena smanjuje rizik od srčanog udara, rezultati su istraživanja švedskih znanstvenika s Karolinska Instituta, u čiju je studiju bilo uključeno više od 33.000 pripadnica ljepšeg spola.

U skupini koja je tjedno konzumirala više od 45 grama čokolade ustanovljeno je 2,5 srčanih udara na 1000 žena, a u skupini koja je tjedno konzumirala do devet grama čokolade, na 1000 žena bilo je 7,8 srčanih udara.

Znanstvenici tvrde da je za to zaslužan udio kakaa u čokoladi, odnosno flavonoidi koji svojim antioksidativnim djelovanjem povoljno utječu na cijeli organizam. Flavonoidi su tvari isključivo biljnog porijekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. U velikim ih količinama možemo pronaći u agrumima, ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i bijelom čaju, šparogama, komoraču te u ljusci crnog grožđa tj. crnom vinu i – kakau, odnosno tamnoj čokoladi. Flavonoidi reduciraju razinu lošeg kolesterola, snižavaju krvni pritisak i jačaju krvne žile.

Znanstvenica Susanna Larsson s Karolinska Instituta tvrdi da konzumiranje čokolade utječe pozitivno na zdravlje, no ako se u tomu pretjera, učinak može biti kontraproduktivan, s obzirom na to da je čokolada bogata masnoćama i šećerom te sadrži puno kalorija. Zato se preporučuje konzumiranje tamne čokolade, koja sadrži više kakaa i manje šećera.