Zdrava pita od heljdinog brašna i prosa

Sastojci:
150-200 gr kuhanog prosa
3 jaja
1 dl ulja
2 dl jogurta
150g kajmaka ili sitnog sira
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
sjemenke po ukusu
7 kašike heljdino brašno (a može integralno, speltino, pirinčano….ili mješavina brašna po ukusu)
sjemenke (po želji)
Priprema:
Uključiti rernu da se grije na 180 stepeni. U sud za mućenje staviti jaja žicom ili mikserom umutiti, pa dodati proso, ulje, jogurt, kajmak ili sir, so i na kraju brašno u koje je umiješan prašak za pecivo (po potrebi dodati jos brašna , gustina je kao za proju klasinu).
Pripremljenu smjesu sipati u tepsiju br 26 obloženu pek papirom, i stavite da se peče sve dok pita lijepo ne porumeni oko 30 minuta.

Kako se priprema proso?
Isprati dobro proso prije kuhanja da ne bi pjenio, pa na 1 šolju prosa dodati 3 šolje vode. Od ključanja, kuhati 15 do 20 minuta. Sklonite ga s vatre, poklopiti i ostavite da se ohladi i nabubri.

Komentari

komentara