Zdrava keleraba: Salata od zanemarene namirnice koja čini čuda za liniju

Keleraba je u mnogim domaćinstvima najčešći dodatak supama i varivima. Od nje se mogu pripremati pirei, može se ispeći na roštilju kao prilog mesu i ribi ili jesti sirova. U sirovom obliku ima najviše vitamina C, koji snaži imunitet, pojačava apsorpciju željeza te povoljno djeluje na probavni sistem

Ona je korjenasta biljka iz porodice kupusnjača, a okusom podsjeća na bijelu repu. U stotinu grama korabe nalazi se tek 30-ak kalorija, pa možemo reći da je riječ o pravoj saveznici dijetalne prehrane koja garantuje gubitak kilograma.

Donosimo vam jednostavan recept za salatu s ovom ljetnom namirnicom koju svakako treba uvrstiti na jelovnik.

Brza ljetna salata s kelerabom:
– 1 veća glavica kelerabe
– ¼ glavice ljubičastog kupusa
– 2 mrkve
– ½ pola crvenog luka
– 1 kisela jabuka
– ½ limuna
– maslinovo ulje
– sol i papar

Keleraba je niskokalorična namirnica bogata vitaminom C, koja pomaže u gubitku kilograma i osnažuje organizam.

Priprema:

1. Ogulite kelerabu i naribajte je na tanke trake. Naribajte i očišćene mrkve, kupus i luk. Dobro promiješajte.

2. Jabuku operite pa izrežite na tanke trake te pokapajte s nekoliko kapi iscijeđenog limunova soka da ne potamni.

3. Od ostatka limunova soka, maslinova ulja, soli i bibera napravite dresing za salatu. Sve zajedno dobro promiješajte. Poslužite uz ribu ili meso s grila.

error: Content is protected !!