Zdrava jela od BUNDEVE: Ovo povrće je lako svarljivo, odličan je diuretik i reguliše probavu

tikvaJestiva bundeva ima slatkastu pulpu izrazito narandžaste boje, koja je prava
riznica korisnih sastojaka – karotena ili provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina  B grupe – B1, B2, B6, kao i minerala – kalijuma, fosfora, kalcijuma, željeza. Energetska vrijednost bundeve vrlo je niska, zbog čega je ovaj plod pogodan za dijetalnu ishranu a dobro ga podnose i osobe s oboljenjima želuca i tankog crijeva. Djeluje umirujuće i reguliše probavu zbog visokog sadržaja celuloze i pektina. Bundeva je odličan diuretik i preporučuje se ljudima sa reumatskim tegobama, gihtom, upalom mokraćnih kanala, bubrega, žuči, ali i dijabetičarima. Protiv upale jajnika i problema u menopauzi preporučuje se redovno konzumiranje soka od bundeve.

U slučaju zapaljenja bubrega ili bešike savjetuje se svakodnevni obrok od dinstane, neslane bundeve sa malo paradajza i sjeckanog crnog luka začinjenog kašikom pavlake.

Lijek za prostatu
Ulje sjemenki bundeve pomaže u liječenju upalnih procesa na prostati, a preventivno djeluje i protiv kanceroznih promjena na muškoj žlijezdi.
U terapiji oboljenja prostate preporučuje se svakodnevna upotreba bundevinog sjemena, najbolje prijesnog.

Taljatele sa bundevom
Sastojci:
3 pasirana ćehna bijelog luka
1 manja glavica crnog luka, isjeckana na kockice
2 kašike maslinovog ulja
½ šolje bujona od povrća
½ šolje mlijeka
1,5 šolja ispasirane kuhane bundeve
1 kašika sušene žalfije
So i biber po ukusu
100 g isjeckanih oraha
Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju kratko propržiti bijeli i crni luk, a zatim smanjiti temperaturu i dodati bujon od povrća, mlijeko, ispasiranu bundevu i žalfiju. Pustiti da se krčka 10-15 minuta pa posoliti i pobiberiti. Posuti orasima i služiti kao preliv za taljatele.

Kolačići od bundeve
Sastojci:
½ šolje šećera
3,5 šolja brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
3 kašičice đumbira u prahu
125  g otopljenog margarina
2 šolje pasirane bundeve
Priprema:
U većoj posudi pomiješati brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i đumbir, a zatim dodati otopljen margarin i bundevu, te dobro umijesiti. Posuti radnu površinu brašnom, tijesto razvući u krug debljine prsta i isjeći na trouglove (kao da sječete picu), a zatim ih redati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.

Salata od bundeve
Sastojci:
1 veća glavica crnog luka, isječena na tanke kolutove
1 kašika maslinovog ulja
300 g bundeve isjeckane na kockice
1 kašika isjeckanog svježeg peršuna
Soja sos
1 kašika kikirikija
Priprema:
Sipati bundevu u šerpu sa prokuhanom vodom, pa je nakon 5-8 minuta izvaditi i ostaviti da se ocijedi i potpuno ohladi. Isječen crni luk propržiti na maslinovom ulju dok ne omekša, a zatim ga izvaditi na tanjir prekkriven salvetom koja će upiti višak masnoće. U posudu za salatu sipati ohlađenu bundevu, luk, peršun i kikiriki, pa začiniti soja sosom.

Salata od bundeve i jabuka
Sastojci:
250 g oguljene i narendane bundeve
250 g oguljenih i sitno isjeckanih jabuka
50 g suhog grožđa
50 g sjeckanih oraha
Sastojci za dresing:
4 kašike ulja od sjemenki bundeve
1 limun
1 kašika blagog senfa
1 kašičica đumbira
1-2 kašike voćnog sirupa
Prstohvat soli i bibera
1 kašika soja sosa (po želji)
Priprema:
Ubaciti u činiju sve sastojke za dresing i dobro promiješati. U posudu za salatu sipati bundevu, jabuke, suho grožđe i orahe, pa preliti dresingom i lagano promiješati.

Punjene bundeve
Sastojci:
4 male bundeve
2 jabuke
8 pečenih kestenova
50 g suhog grožđa
50 g sušene brusnice
1 kašičica cimeta
1 kašika žutog šećera
1 kašičica putera
Priprema:
Pažljivo isjeći vrhove bundeva,  a zatim kašikom izvaditi sjemenke i pulpu. Oguliti jabuke, isjeckati ih na komadiće i staviti u činiju. Isjeckati pečene kestenove i dodati ih jabukama zajedno sa brusnicama i suhim grožđem. Pomiješati šećer i cimet i sipati preko voća, pa ponovo dobro promiješati. Filovati bundeve pripremljenom mješavinom a na kraju dodati komadić putera. Poklopiti bundeve odsječenim vrhovima, staviti ih u vatrostalnu činiju sa poklopcem, sipati vodu do 2/3 visine i staviti je u rernu zagrijanu na 250 °C. Peći sve dok bundeve ne omekšaju.

Čorba od bundeve i krušaka
Sastojci:
2 kg bundeve isjeckane na kockice
3 kruške, oguljene i isjeckane na kockice
3 struka vlašca, sitno isjeckana
2 ispasirana ćehna bijelog luka
2 kašike ulja
Prstohvat cimeta
Prstohvat kardamona
8 dl supe od povrća
So i biber po ukusu
Priprema:
Zagrijati rernu na 200 °C. Staviti bundevu, kruške, vlašac i bijeli luk u vatrostalnu činiju, poprskati ih uljem i peći 35-40 minuta dok povrće ne omekša. Ispasirati pečeno povrće i sipati ga u šerpu, a zatim dodati supu od povrća, cimet, kardamon, so i biber. Pustiti da prokuha, kuhati 2 minute, a zatim skloniti sa šporeta.

Lazanje od bundeve
Sastojci:
1 srednja bundeva
3 dl jogurta
100 g sitno sjeckanih oraha
1 kaščica senfa
150 g narendanog punomasnog sira + za posipanje
2 kašičice mješavine začina
1 manja glavica crnog luka, sitno isjeckana
Malo bijelog luka u prahu
Prstohvat muskatnog oraščića
Prstohvat sušene žalfije
Malo tucane ljute paprike
So i biber po ukusu
Priprema:
Oguliti bundevu, odstraniti pulpu i sjemenke, isjeći na tanke trake, kao lazanje, pa ih prokuhati u vodi da omekšaju. U posudu sipati jogurt, sir, orahe, senf, mješavinu začina, crni i bijeli luk, muskatni oraščić, žalfiju, ljutu papričicu, so i biber, pa dobro promiješati. U vatrostalnu činiju staviti prvo bundevu pa red fila i tako tri puta, pa posuti rendanim sirom. Peći u rerni zagrijanoj na 200 °C oko 30 minuta.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!