ZDRAVA I UKUSNA JELA S ŽAROM: Čorba, knedle od koprive, punjene pečurke…

Kopriva je jedan od najbogatijih izvora željeza u biljnom svijetu tako da se koristi protiv anemije i kao tonik za bolji kvalitet krvi. Kad god osjetite umor ili nedostatak energije posegnite za koprivom.

RECEPT ZA ČORBU

POTREBNO JE: 1 kg lišća mladih kopriva, 1 kašika sojinog brašna, 100 g tvrdog bijelog sira, 2 jaja, 3 kašike ulja, sok od 1 limuna i so.

Koprive poparite, ocijedite, isjeckajte i propržite na ulju, dodajte sojino brašno, još malo propržite, pa nalijte vodom. Kad provri dodajte izmrvljeni sir, so i sklonite sa vatre. Umućena jaja polako sipajte u čorbu uz miješanje, dodajte sok od limuna i poslužite.

RECEPT ZA KNEDLE OD KOPRIVE 

POTREBNO JE: 1 šolja skuhanog pasulja, 2 obarena i izgnječena krompira, 2 vezice mladih obarenih i isjeckanih kopriva, 20 g mljevenih oraha, 2 čehne tucanog bijelog luka, so

ZA SOS JE POTREBNO: 1 kašika ulja, 1 kašika brašna, 1 kašičica aleve paprike i so.

Izgnječite pasulj, dodajte pripremljen krompir, obarene i isjeckane koprive, tucani bijeli luk, orahe i posolite. Sve sastojke dobro promiješajte, napravite knedle i kuhajte u prokuhanoj posoljenoj vodi. Kad isplivaju, vadite ih rešetkastom kašikom i spuštajte u dublju činiju. U međuvremenu na ulju propržite brašno, dodajte alevu papriku, nalijte vodom, posolite i prokuhajte (neprestano miješajte da se ne stvore grudvice). Gotovim sosom prelijte ćufte.

RECEPT ZA PUNJENE PEČURKE SA KOPRIVOM 

ZA OVO ERKSTRA UKUSNO I ZDRAVO JELO POTREBNO JE: 1 kg svježe koprive, 400 g krupnijih šampinjona, 200 g pšenice, 250 g krem sira, muškatni oraščić, lorber u prahu, biber i suhi biljni začin

Koprive očistite, operite i skuhajte u slanoj vodi, procijedite i ostavite da se ohlade. Pšenicu stavite da se kuha kad proključa prospite vodu, nalijte toplom vodom i nastavite da kuhate na laganoj vatri. Kuhanu pšenicu procijedite i operite. Koprivu i pšenicu odvojeno sameljite, dodajte biber, biljni začin, muškatni oraščić, lorber i umućen krem sir. Od pripremljene mase formirajte loptice i njima napunite „šeširiće“ pečurki ispečene na žaru ili u rerni i ukrasite rotkvicom, šargarepom i lukom.

ZNATE LI…

Kopriva daje ljepši ukus sosovima i tjestima jer sadrži čak 10% proteina što je više nego bilo koje povrće.
Koprivu možete da upotrijebite umjesto špuinata.
Mladi listovi koprive su najbolji i najkorisniji, berite ih u proljeće prije nego što biljka procvjeta. Postoji mišljenje da kopriva koja je cvjetala može da bude loša za bubrege.
Ako naberete veću količinu mladih listova kratko ih obarite, zamrznite ili osušiti i stavljajte u supe, paprikaše i slična jela.
Buket koprive okačite u ostavu jer tjera insekte sa krilima.

(aura.ba/Aurina kuharica)

Komentari

komentara