Zdrav život: PRIPRAAK OD MEDA I CIMETA UNIŠTAVA VIRUSE, JAČA IMUNITET, ČUVA BUBREGE

I med i cimet su pojedinačno prirodan lijek za mnoge bolesti, a zajedno su formula koja zdravlju čini mnogo.

Esencijalna ulja cimeta i enzimi meda proizvode hidrogen peroksid i kavalifikuju ova dva sastojka sposobnostima da se bore protiv mikrorganizama. Zaustavljaju razvoj bakterija i gljivica, i štite organizam od virusa.

Cimet je začin koji potiče sa istoka. Postoje cejlonski cimet i kasija cimet (kina cimet) koji je poreklom sa Burme.Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima nježniju i pikantniju aromu. Kasija cimet je nešto oštrijeg ukusa i u mljevenom stanju. Karakteristično je da pecka jezik, pa je upotrebljiv za egzotična jela i umake.

Cimet ubrzava sagorijevanje masti, poboljšava vizuelno pamćenje, smanjuje nivo šećera u krvi i snižava nivo masti kao borac protiv holesterola. Bogat je mineralima i vitaminima. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, cinka , vitamina C, riboflavina..

Kombinacija meda i cimeta se koristi protiv artritisa. Nanosi se kao pasta na oboljeli dio tela i polako se utrljava ili masira. Takođe, dnevno ispijanje čaja sa medom i cimetom pomaže da se ublaži bol i ukočenost u zglobovima.

U obliku tople paste koja se pravi od kašike meda, kašičice cimeta i maslinovog ulja, koristi se u borbi protiv opadanja kose. Preporučljivo je da se pasta nanosi prije kupanja i da se prije pranja drži 15 minuta radi efikasnijeg delovanja.

Pomešajte kašičicu cimeta u prahu i pola kašičice meda i rastvorite u čaši mlake vode, a zatim popijte kako bi uništili bakterije u urinarnom sistemu i spriječili infekciju.

Med i cimet su odličan narodni lijek protiv bolesti bubrega, kamena u žuči i mokraćnoj bešici.

Pasta od cimeta i meda se bori i protiv zubobolje. Nanosi se na zub i ublažava bolne simptome. Ispirajte grlo sa medom i cimetom, pomiješanim u toploj vodi, kako bi vaš dah ostao svjež tokom cijelog dana.

Zeleni čaj sa medom i cimetom je dobar u borbi protiv holesterola.

Čaša mlake vode sa medom i sa malo cimeta jača imuni sistem i olakšava sinusima tokom prehlade.

Kašika meda posuta cimetom se uzima prije jela kako bi ublažila kiselost i spriječila loše varenje.

Smjesa meda, cimeta u prahu i mlake vode smanjuje bolove od ujeda insekata u roku od par minuta.

Kako bi smanjili težinu, pijte mješavinu kašićice meda i pola kašičice cimeta u kuhanom vinu. Konzumirajte je svako jutro na prazan stomak, pola sata prije doručka.

Pasta od meda i praha cimeta se koristi i u konzmetici jer čisti lice i liječi akne.

Redovno konzumiranje čaja sa medom i sa malo cimeta će ojačati imuni sistem, zaštitiće telo od virusnih i bakterijskih napada, produžiće vitalnost.