Zdrav od korijena do sjemena: Napravite moćnu celerovu sol

Uz ovaj dodatak prehrani učinit ćete mnogo za svoje zdravlje!

Celer je zdrav od korijena do sjemena i vrlo je lako probavljiv, ali to je tek okvirna moć ovog sjajnog povrća. Samo 100 grama korijena ove biljke sadržava tek 40 kalorija, što je dvostruko manje od iste količine krompira. Sjajan je za snižavanje krvnog pritiska i zbog svoje niskokaloričnosti izvrstan je saveznik u dijetama.

Uglavnom se sastoji od vode i upravo je zbog toga glavni sastojak dobrih dijeta.

Ipak, od celera možete napraviti još jednu sjajnu ljekovitu stvar – celerovu sol! Riječ je o začinu koji je sjajna zamjena za običnu sol. Celer je sam po sebi slankast pa je samim tim odličan temelj za ovaj pripravak. Obična sol diže pritisak, opterećuje bubrege i želudac, dok celerova sol snižava pritisak i odličan je diuretik. Celerovom soli možete soliti što god poželite, a sjajnu će aromu dati  krompiru, ribi, riži, juhama i sl. Nakon upotrebe celera u hrani vaš će dah također djelovati svježije. Zanimljivo je da celerova sol odlično odgovara i u receptu za koktel Bloody Mary.

Kako pripremiti celerovu sol?

Odaberite čvrsto i zdravo korijenje celera, očistite ga i naribajte. Naribani celer pomiješajte s morskom solju u omjeru 1: 3. Dobro izmiješajte i staviti u posudu s poklopcem kako bi odstajalo 20 sati. Mješavinu nakon toga istresite na pleh te stavite u rernu sušiti na temperaturi od 80 stupnjeva, dok ne očvrsne. Osušenu mješavinu izvadite, prohladite i što sitnije sameljite te spremite u dobro zatvorenu staklenku i konzumirajte po potrebi i želji.