Zdrav i ukusan: NAPRAVITE OD 4 NARANDŽE 9 LITARA SOKA!

Bitno je sve raditi po receptu. Nećete imati otpada, jer od ostataka narandži možete napraviti ukusan džem. Za pripremu ovog soka treba da odvojite oko sat vremena.

Za pripremu vam je potrebno: 4 narandže, 1 kg šećera, 30 gr limuntusa (limunske kiseline), – 9 litara vode

Narandže oprati, preliti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.

Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa. Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuhane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta. Procijediti kroz cediljku.
U precijeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promešati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena). Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!

Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuhati ukusan džem.Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuhajte 5-10 minuta. Dobićete ukusan džem od narandže.

error: Content is protected !!