Zdavstvene blagodeti drijena: LJEKOVITA BILJKA OD KORE DO PLODA

Drijen ima brojna ljekovita svojstva, zbog čega nalazi široku primjenu u narodnoj medicini. Ovoj biljci se zbog toga pripisuju čak i brojna magijska svojstva, ali mi ćemo se zadržati na onome što potvrđuje i medicina.

Drijen u značajnim količinama sadrži tanin, pektin i brojne organske kiseline, kao i mnoštvo vitamina, na prvom mjestu vitamin C, kog ima više nego narandža u istoj količini.

Izrazito je bogat mineralima poput kalijuma, cinka, magnezijuma, bakra, kalcijuma i gvožđe, a minerali su u drijenu gušće koncentrisani nego kod mnogih drugih poznatih i zdravih vrsta voća.

Vjeruje se da drijen i te kako pomaže osobama koje pate od poremećaja rada crijeva i dijareje, kao i problemima sa jetrom i bubrezima. U narodnoj medicini, koristi se i proitiv hemoroida, bolova u grlu, anemije, dijabetesa… Postoji mnogo načina na koji se drijen koristi, a ovo su neki od njih.

Sok od drijena
Sastojci: 1 kg samljevenog ploda drijena, 2 litre vode, šećer po ukusu
Prelijte vodom samljeveni drijen i zasladite kako biste suzbili gorak ukus. Ostaviti tečnost da odstoji 24 sata.

Čaj od drijena
Sastojci: 10 g suhog cvijeta, lista ili ploda drijenam 200 mililitara vode

Ovaj preparat se priprema krajnje jednostavno. Prelijte 10 grama nekog od pomenutih dijelova drijena vodom, pa to stavite na vatru dok voda ne proključa. Poslije ključanja, smanjiti na srednju vatru i ostaviti minut do dva, pa skloniti i poklopiti. Ostavite čaj da odstoji dvadesetak minuta. Nakon toga ga procijediti i pijte dok je topao.

Sirup od drijena
Sastojci: 2 kg očišćenih drjenjina, 2 litre vode, 3 kesice limuntoza, 4 do 5 kg šećera

Operite i očistite plodove drijena, pa ih kuhajte dok ne pobijele. Procijedite dobijeni sok pa sipajte limuntuz i šećer, zavisno od toga koliko ste tečnosti dobili. Zatim sve vratite na šporet i kuhajte, miješajući, dok ne proključa.

Šećer će napraviti gustu smjesu, koju potom treba da prelijete u sterilisane staklene flaše i dobro ih zatvorite. Čuvajte sirup na hladnom mjestu i pijte razblaženo vodom.