Zbrka u glavi: FALI VAM MAGNEZIJUMA!

Magnezijum je mineral koji je veoma značajan, jer je zaslužan za više od 300 metaboličkih procesa u organizmu. Primjera radi, utječe na rad mišća, učestvuje u brojnim hemijskim reakcijama u organizmu i prenošenju nervnih impulsa i da ne nabrajamo sad sve jer 300 je velika brojka – dovoljno velika da bude značajna i da vam bude jasno da je nedostatak magnezijuma jako ozbiljna stvar. Evo po kojim simptomima možete pretpostaviti nedostatak ovog minerala u organizmu.

1

Slabost i brzo zamaranje. Čak i poslije dugog i dobrog sna osoba ustaje s osjećajem umora.

2

Kvalitet sna je poremećen. Ukoliko vam je san lagan i čujete čudne šumove, to je povod da se zapitate da li vam nedostaje taj mineral. Iste sumnje pobuđuju česti košmari i obilno noćno znojenje.

3

Prilikom nedostatka magnezijuma, ljudi cčesto osjećaju blagu mučninu, sličnu toksikozi u trudnoći.

4

Za deficit magnezijuma karakteristični su mišićni bolovi – fibromialgija i sindrom nemirnih nogu. Osobi tokom sna smetaju sopstvene noge, ne može da nađe udobnu pozu. Javlja se trzaj mišića, čak i grčevi u nogama.

5

Mušice po tijelu, utrnulost ili hladne ruke i noge, takođe su povod da svoj organizam obogatite ovim mineralom.

6

Ovaj mineral ima ključnu ulogu u podiztanju serotonina, glavnog hormona radosti. Dakle, stalna zabrinutost, gubitak volje za životom i apatija – indikativni su znaci.

7

Još jedan simptom je zbrka u glavi. Kad osoba ima osjećaj da joj misli skaču “jedna na drugu” – neka provjeri nedostaje li joj magnezijuma.

8

Nedostatak magnezijuma čest je kod osoba koje su imale psihičke traume i dugo su patile.

 Magnezijum u hrani

Banane

Bamija

Trešnje

Avokado

Kupine Spanać

Blitva

Peršun

Cvekla

Kopriva

heljda

Ovas

Pšenične klice

brazilski orah

Bademi

Sjemenke bundeve

Laneno sjeme

Komentari

komentara