Zbogom proširenim venama uz eterična ulja i ljekovito bilje

  Proširene vene su ozbiljan, po život opasan zdravstveni problem. Ako se jave u mlađem uzrastu, ne izazivaju veće tegobe, već su samo estetski problem, dok kod starijih osoba, kako bolest napreduje i razvija se, pod utjecajem raznih faktora rizika, dolazi do različitih tegoba i komplikacija

Proširene vene nastaju zbog oštećenja venskih zalistaka, najčešće uzrokovano nasljednim faktorom. Dakle, osoba se rađa sa sklonošću za nastanak proširenih vena, a razvoj bolesti i njen intenzitet podstiču faktori rizika kao što su trudnoća, uzimanje kontraceptivnih pilula, nošenje obuće s visokim potpeticama, gojaznost, dugo sjedenje ili stajanje… Žene obolijevaju šest puta češće nego muškarci, najčešće poslije druge ili treće trudnoće, a faktori rizika bez nasljedne sklonosti ne mogu stvoriti proširene vene.

Proširene vene ne mogu spontano zacijeliti, niti se mogu izliječiti lijekovima. Jedini način liječenja je njihovo uklanjanje, ali je važno da se ukloni mjesto na kojem je zalistak oštećen zbog čega je i nastalo proširenje. Neliječena bolest proširenih vena brzo napreduje i neminovno dovodi do komplikacija koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, pa i život.

Prvi stadij proširenih vena obuhvaća takozvane kozmetičke (estetske) promjene koje se manifestuju sitnim končastim proširenjima venskih sudova. Kod takvih bolesnika ne postoje poremećaji protoka venske krvi, a tegobe koje se javljaju uglavnom su estetske prirode. Drugi klinički stadij karakteriše pojava prostranijih i većih venskih proširenja koja su lokalizovana uglavnom u donjim dijelovima nogu (oko skočnog zgloba i na stopalu).

Pri dužem stajanju može se javiti otok stopala oko skočnog zgloba. Kod takvih bolesnika javljaju se i prve tegobe koje su izraženije tokom i neposredno poslije dugotrajnijeg opterećenja – bolovi, osjećaj napetosti, težine i nadutosti u nogama i povišena lokalna temperatura. Ovi simptomi izraženiji su noću, a kod nekih bolesnica i u vrijeme menstruacije.

Iako je u velikom broju slučajeva bolest asimptomatska, mogu da se jave i poneki simptomi kao što su svrab na koži i bolni mišićni grčevi tokom noći, osjećaj težine i napetosti u nogama na kraju dana ili poslije dužeg stajanja, kao i otoci na predjelu zglobova koji nestaju tokom noći ili podizanjem ekstremiteta.

  RECEPTI

  Uljna mješavina lješnjaka i čempresa

Potrebno: 100 ml biljnog ulja lješnjaka, 10 ml eteričnog ulja čempresa (oko 250 kapi)
Napomena: Iako je dosta skuplje od čempresa, eterično ulje tršlje je izuzetno djelotvorno u mješavinama za proširene vene. Preporučuje se korištenje mješavine koja sadrži 100 ml biljnog ulja lješnjaka, 5 ml eteričnog ulja tršlje i 5ml eteričnog ulja čempresa.

Uz lješnjak, biljno ulje koje se povezuje s poteškoćama s venama je kalofil (tamanu). Treba ga dodati 20% u mješavinu (napr. 20 ml kalofil i 80 ml lješnjak).
Noge se mažu odozdola prema gore u tankom sloju, dva puta na dan. Nakon mazanja obavezno je odmaranje nogu na povišenom 10-15 minuta.

 Smjesa od divljeg kestena

Sitno samljeti 10 plodova divljeg kestena i pomiješati sa čašom alkohola. Smjesu držati u staklenoj posudi na sunčanom mjestu 6-8 sedmica. Nakon toga procijediti. Blagom masažom ekstrakt svakodnevno utrljavati na oboljelo mjesto.

 Sirup za vene

Uzeti 10 glavica bijelog luka, očistiti čehna i cijela ih staviti u šerpu od 4 litra. Dodati 1,5 kg limuna (oprati i u vrućoj vodi, obrisati čistom krpom, pa oljuštiti i isjeći na kolutove). Potom u to sipati 2 litra vode i po 2 kašike osušenog i sitno isjeckanog korjena koprive, korjena kupine i korjena resnika. Poklopiti i mješavinu kuhati oko sat vremena, vodeći računa o tome da tečnost ne prokuha.

Nakon toga ostaviti da se prohladi, pa procijediti, izručiti u flaše i začepiti. Ukoliko se dobije više od 1,5 litra tečnosti, treba je dokuhavati da bi se dobila količina predviđena receptom. Sirup se koristi 15 dana, a za to vrijeme potrebno ga je spravljati još 3 puta. Ovaj napitak rastvara holesterol koji se nakupio na zidovima vena.

Napitak za bolju cirkulaciju

Po kašiku sitno zdrobljenog lista i cvijeta hajdučice, korjena rizoma i pirevine i 4 supena kašike sitno zdrobljenog lista, cvijeta i korjena konopljuše izručiti u 1,4 litra prokuhale vode. Ostavljeno poklopljeno 2 sata da se ohladi, procijediti i zasladiti medom po želji. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere.

 Ljekovite obloge

Obloge se stavljaju na listove nogu, ujutru i uvečer. Držati ih po 2 sata i svakih 30 minuta nalivati procijeđenom tečnošću. Obloge napraviti na slijedeći način:
Po 10 kašika sitno zdrobljenih i isjeckanih šišarki čempresa, lista koprive, zrelog ploda divljeg kestena, lišća kupine, korjena ljeskovih grana, sasuti u 4 litra vruće vode. Kuhati na tihoj vatri oko jedan sat, ali tako da voda ne prokuha. Zatim skloniti sa vatre i u lonac ubaciti 10 supenih kašika sitno zdrobljenog mladog lišća u pupoljku lijeske i hrastove kore.

Sve to ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procijediti i gustiš izručiti na lanene krpe, a zatim priviti na bolne vene. Po skidanju obloga izručiti upotrebljene trave u lonac sa procijeđenom tečnošću i korisiti ponovo za obloge. Prije upotrebe ovu smjesu treba ugrijati i koristiti je kao što je već navedeno. Poslije skidanja obloga, bolna mjesta oprati vodom.

Čaj za vene

Po kašiku sitno zdrobljenog i isjeckanog lista i cvijeta kantariona, lista breze, crvenog šipka, lista i cvijeta hajdučice i 4 kašike sitno isjeckanog korjena i rizoma pirevine izručiti u 1,4 litra prokuhale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procijediti i zasladiti medom po želji. Piti po 2 dl prije i poslije doručka, ručka i večere.

Čajna mješavina

Po 2 kašike sitno zdrobljenog i isjeckanog lista i cvijeta kičice, korjena i rizoma pirevine i lista, cvijeta ili korjena konopljuše. Sve to izručiti u 1,4 litra prokuhale vode i ostaviti poklopljeno 2 sata, procijediti i zasladiti medom po želji. Piti po 2 dl prije i poslije doručka, ručka i večere.

 Obloga od oraha

Svježi list oraha dobro oprati, pokupiti krpom vodu s lišća, namazati ga medom i sve to priviti na bolne vene. Preko toga staviti čiste krpe i dobro umotati. Po skidanju obloga, oprati bolna mjesta mlakom kamilicom.

 NAJKORISNIJA HRANA

Ono što jedemo pridonosi (ili šteti) zdravlju naših nogu, vena i mišića. Stoga:

Uživajte u većim količinama voća i povrća koje je bogato antioksidansima ( a koji, pak, sprečavaju oštećenja od slobodnih radikala na krvnim žilama), a smanjite unos zasićenih masnoća, proizvoda životinjskog porijekla, pržene i slatke hrane.

Uz plavu ribu, jedite i lanene sjemenke jer su bogate omega-3 masnoćama koje sprečavaju grušanje krvi i posljedično trombozu.

Korisne su i sve namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, crvenih paprika i kivija, jer pomažu održati dobru cirkulaciju i sprečavaju grčeve.

Namirnice bogate kalijem (celer, krompir, banane, paradajz) pomažu ublažiti oticanje i sprečavaju zadržavanje tekućine.

Bijeli luk, đumbir i ljute papričice stimulišu cirkulaciju, a soja i proizvodi od soje, te jogurti s malo masnoće bogati su magnezijem i kalcijem, što pomaže sprečavanju grčeva u nogama.