Zbogom pameti: Kad se zaljubimo postajemo gluplji jer mozak gubi bitku nad srcem

Svako ko se ikad u životu zaljubio zna kako je to kad popusti pažnja, kad nestane koncentracija za učenje ili posao. Međutim, zašto do toga dolazi?

 
Čitate jednu te istu rečenicu iz udžbenika već pola sata, ali nikako vam ne uspijeva da je utuvite? Pokušavate da pošaljete rutinski mejl kolegi s posla, ali vam ne ide? Ne možete da nađete ključeve? Zaboravni ste? Rasijani? Da se niste vi to malo zaljubili?

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu “Motivation and Emotion”, ljudi koji su svježe zaljubljeni manje su sposobni da se fokusiraju i obavljaju zadatke koji zahtijevaju njihovu punu pažnju. Mozak kao da im otkaže!

– Na početku romantične veze i tokom prve faze zaljubljenosti primjetićete da vam sve teže pada da se koncentrišete na bilo šta drugo, jer su svi vaši mentalni kapaciteti usmjereni na voljenu osobu – objašnjava psiholog Henk van Stinbergen, koji je sa timom stručnjaka na Lajden univerzitetu u Merilendu sproveo istraživanje na 43 ispitanika koji su u novoj vezi manje od pola godine.

Jednostavno, i muškarci i žene kad se zaljube postaju maltene opsjednuti svojim osjećanjima i to do te mjere da nisu sposobni ništa da rade. Kako se pokazalo, iako svi moždani centri rade perfektno i potpuno su netaknuti, osoba jednostavno nije u stanju da razlikuje bitno od nebitnog. Što je zaljubljenost jača, to je intelektualna moć slabija.

– Nauka još nema konačan odgovor na pitanje zašto mozak gubi bitku nad srcem. Moguće je da nas ljubav tjera da trošimo sav svoj um na razmišljanje o voljenom biću. Mora se uzeti u obzir da je romansa sama po sebi veoma zabavna i čini nas radosnim, tako da je prirodno da maštanje o njoj preuzme primat nad razmišljanjem o dosadnim svakodnevnim obavezama – pojašnjava Stinbergen, i dodaje:

– Moguće je da bi stvar mogla da funkcioniše u suprotnom smjeru, odnosno kad bi neko popustio malo kontrolu nad svojim umom, mogao bi da osjeti jaču ljubav prema nekome.