“Zbog stresa na poslu muž mi se nalijevao energetskim pićima, sada živi bez pola lobanje!”

 

Dok su se svi fokusirali na njegovo neprepoznatljivo lice koje je bilo prekriveno stotinama cjevčica i zavoja, meni su pažnju privukli njegovi roditelji. Vidjela sam kako  svjetlo napušta oči njegove majke dok je posmatrala svog sina kako nepomično leži na bolničkom krevetu. Vidjela sam njegovog oca koji je plakao kao malo dijete dok je grčevito držao svoju suprugu. Bio je to najgori osjećaj kojeg sam ikada doživjela

Za neke od nas, energetska pića su jedina stvar koja nam pomaže da izguramo još jedan naporan dan. Ipak, veoma mali broj ljudi razmišlja o uticaju koji velike količine šećera i kofeina imaju na njihov organizam i zdravlje. U aprilu ove godine, tinejdžer iz Južne Karoline je iznenada umro nakon predoziranja od kofeina i šećera iz energetskih pića.

Sada, mladi tata iz Kalifornije po imenu Austin je samo čudom živ nakon što je mjesecima nekontrolisano pio energetska pića kako bi izdržao naporne radne dane, ali je njegov fizički izgled ostao zauvijek promijenjen. Njegova žena Briana, koja medijima nije htjela otkrivati prezime, i koja je u to vrijeme bila samo nekoliko sedmica od rođenja njihovog prvog djeteta, nedavno je na Fejsbuku podijelila tešku priču o tome kako se njen svijet skoro potpuno srušio.

 

 “Suprug vam je u bolnici”

„Pozdrav, moje ime je Brianna, i ovo je moja priča …

Ljubav nije mala stvar. To nisu telefonski pozivi, datumi, pa ni sjećanja. Ljubav je znanje da ćete žrtvovati stvari koje niste ni znali da biste mogli žrtvovati. Ljubav je nesebična.

Jeste li ikada osjetili da vam se život trese? Jeste li ikada bili pogođeni tolikim emocionalnim previranjima, do tačke u kojoj sve oko vas postaje nejasno i potreseno? Vaša pluća se stegnu i na trenutak pomislite kako ne možete ništa učiniti. Ne možete se pomaknuti, ni misliti, ne možete ni reagovati. Ja jesam. Doživjela sam nešto što nikada nisam mislila da ću doživjeti … i to dok sam bila u devetom mjesecu trudnoće s našim prvim djetetom.

Trudnoća je trebala biti jedno od najvažnijih putovanja na koje ćete ikada krenuti. Stvarate novi život. Imate bezuvjetnu ljubav za nekoga koga niste ni upoznali. Austin i ja smo bili toliko uzbuđeni što ćemo upoznati našeg dječaka. Dovesti ga kući. Biti porodica.

Kad sam tu večer išla spavati, nisam mogla ni pomisliti da će se cijeli moj svijet raspasti za nekoliko sati. Sjećam se kako me svekrva probudila to juto: ‘Austin je imao nesreću’. Sve što sam znala jest da je moj suprug u bolnici. Najgori dio? Nisam znala zašto.” – napisala je Briana.

 

Muž na aparatima, beba na putu

Nakon dva sata vožnje do bolnice, Briana je saznala da je Austin imao krvarenje u mozgu. Zašto? Doktori su zaključili da je ovaj užasan događaj bio posljedica njegove nedavne prekomjerne potrošnje energetskih napitaka (navika koju je „izgradio“ kad je počeo raditi duže vrijeme i putovati na posao).

– Operacija je već bila u toku… i nakon pet sati neizvjesnosti doktor nas je napokon uveli u salu kako bismo ga vidjeli. Ali dok su se svi fokusirali na njegovo neprepoznatljivo lice koje je bilo prekriveno stotinama cjevčica i zavoja, meni su pažnju privukli njegovi roditelji. Vidjela sam kako  svjetlo napušta oči njegove majke dok je posmatrala svog sina kako nepomično leži na bolničkom krevetu. Vidjela sam njegovog oca koji je plakao kao malo dijete dok je grčevito držao svoju suprugu. Bio je to najgori osjećaj kojeg sam ikada doživjela – prisjeća se Briana.

Dva dana kasnije, Austin je imao dvije operacije na mozgu, nakon čega je uspio preživjeti i dva srčana udara, i na desetine komplikacija na koje Briana nije bila spremna.

– Bilo je momenata kada sam, sjedeći uz njegov krevet, molila Boga da sve bude u redu, i znala sam da nikada neću odustati od njega bez obzira koliko nam život postao težak. Nakon dvije sedmice života u bolnici, pitajući se da li će se ikada probuditi ili ne, vratila sam se kući. Došlo je vrijeme da rodim svoju bebu – rekla je Briana.

Nakon tragičnog izlijeva krvi u mozgu i nekoliko teških operacija, Austinu su doktori morali odstraniti pola lobanje. Austin je ostao živ, ali je njegov fizički izgled zauvijek promijenjen.

 

 Otac i sin zajedno uče hodati

I dalje po stresom zbog zdravstvenog stanja njenog muža, Briana se hrabro suočila sa ogromnim zadatkom koji je bio pred njom – dovesti na svijet novi život.

– Neću nikome lagati, bio je izuzetno teško. Željela sam da Austin bude uz mene, da me drži za ruku, da presiječe pupčanu vrpcu, da bude prvi koji će svom sinu zaželjeti dobrodošlicu u svijet. Loše sam se osjećala zbog toga… Ali dok sam se ja porađala desilo se čudo. Austin se probudio. Prošlo je sedam dana otkad sam ga zadnji put vidjela i plakala sam dok sam gledala koliko moj sin liči na svog tatu – priča ova hrabra supruga i majka.

Kada je beba imala samo sedam dana Briana ju je ostavila kod svojih roditelja kako bi posjetila Austina u bolnici. Morala ga je vidjeti i reći da je njihov sin tu. Austin se iz svog traumatičnog događaja probudio neposredno nakon rođenja svog sina i dva mjeseca kasnije ga je prvi put sreo.

Briana sad svaki dan brine o njihovom prekrasnom dječačiću i Austinu. Priprema obroke, radi fizikalnu terapiju, jezičnu i radnu terapiju. Pomaže mu s osobnom higijenom. Pomaže mu hodati. Pomaže mu u svakom vidu njegovog života.

– Mislila sam da ovaj dan nikada neće doći, i srce mi je nakon dugo vremena ponovo ispunjeno nadom i srećom. Pred Austinom su još brojne operacije zbog kojih često mora putovati širom zemlje. Moj sin sada ima skoro dvije godine i polako uči da bez ičije pomoći stane na svoje noge, baš kao i njegov otac kojeg čekamo da se konačno vrati kući. Znam da naš život nije normalan. Živimo na relaciji kuća – bolnica, ali šta je tu je. Mi smo i dalje tu i borimo se – rekla je Briana.