ZBOG OVIH NAVIKA U ISHRANI IZGLEDATE 10 GODINA STARIJE!

Ako je istinita stara izreka: “Ono si što jedeš”, onda konzumiranje određenih namirnica može učiniti da izgledate starije i umornije. Niko ne želi da izgleda starije od svojih godina. Zapravo, kako starimo tako želimo da što duže zadržimo mladalački izgled. Ukoliko zaista želite da u tome i uspijete, onda što prije iz ishrane izbacite sljedeće namirnice, jer zbog njih možete izgledati i do deset godina starije.

 

Ljepota_9 prehrambenih navika zbog kojih brže starite

  • Vještački zaslađivači. Sve što je vještačko nije zdravo. Izbjegavajte sve vještačke zalađivače i proizvode koji ih sadrže. Osim što pomenuti sa sobom nose mnogobrojne potencijalne zdravstvene rizike, oni utiču i na izgled vaše kože i to na loš način – zbog njih izgledate starije nego što jeste.
  • Konzumiranje reš pečenog mesa. Istraživanja pokazuju da ta “garež” može da sadrži ugljovodonik koji izaziva upalne procese u organizmu, a upalni procesi narušavaju kolagen u koži i ubrzavaju starenje.
  • Prevelike količine mliječnih proizvoda. Mliječni proizvodi su se promijenili tokom godina. Većina današnjih sadrži razne aditive pa i hormone, a koji mogu uzrokovati razne vrste oboljenja i uticati na preuranjeno starenje. Uvijek birajte one mliječne proizvode koji ne sadrže aditive.
  • Prevelike količine konzumnog šećera. Većina stručnjaka slaže se da je umjerenost ključ eliminisanja pretjeranih navika, od kojih je jedna i unos prevelikih količina konzumnog šećera. Šećer u umjerenim količinama nekima odgovara, ali nekima je čak i to previše. Istraživanja pokazuju da prevelike količine šećera stvaraju negativne reakcije u organizmu te utiču na razvoj upalnih procesa, podočnjaka i tamnih kolutova ispod očiju.
  • Pretjeran unos soli. Ova navika povezuje se sa zadržavanjem vode u organizmu, nadutošću, tamnim kolutovima ispod očiju, podočnjacima i mnoštvom drugih stvari koje utiču na to da izgledate starije nego što jeste. Brza hrana i dijetalna gazirana pića samo su neki od prehrambenih izbora koji sadrže više soli nego što vam je potrebno.
  • Obrađeno meso. Salama, slanina ili kobasice, kao i sve druge mesne prerađevine, sadrže velike količine aditiva i konzervanasa (u najvećem broju slučajeva). Ovi neprirodni sastojci utiču na razvoj upala u organizmu. Osim što utiču na preuranjeno starenje, povezuju se i sa srčanim oboljenjima.
  • Trans masti. Ove masti (drugi naziv je trans manse kiseline kao i hidrogenizovano biljno ulje) dodatak su jelima koje je proizveo čovjek (one nemaju prirodno porijeklo), a naći ćete ih u skoro svim konditorskim proizvodima, margarinu, prerađenim namirnicama i grickalicama. One se povezuju sa nastankom koronarne bolesti srca, vodećim uzrokom preuranjenog starenja pa i smrti.
  • Kofein. Svima nam je draga šoljica crne kafe, ali imajte na umu da previše kofeina može imati štetan uticaj na vašu kožu, kosu, nokte i druge dijelove tijela. Kofein “izvlači” hidrataciju iz mjesta na kojima je ona najpotrebnija, a usljed čega izgledate starije.
  • Alkohol. Da, alkohol. Poput kofeina, alkohol “izvlači” tečnosti iz organizma i izaziva dehidraciju. Ukoliko želite da imate lijepu i mladalačku kožu, konzumirajte ga veoma, veoma umjereno.

Vrijeme da eliminišete loše prehrambene navike je sada. Bolji prehrambeni izbori i širi spektar zdrave hrane zaista je lako pronaći na današnjem tržištu. Birajte mudro; šareno voće i povrće jednako je dobrom zdravlju. Budite mladi iznutra, jer je to jedan od najboljih načina da budete mladi i spolja.