Zbog niskog leta aviona, ostali bez krova: Mamu mu pilotsku sutra ćemo ga sačekati…

Porodica Arbans je zbog niskog leta aviona, koji je trebao da se spusti na zagrebački aerodorom “Franjo Tuđman” ostala bez crjepova na krovu. S krova im je palo dvadesetak crjepova u dvorište

Mještani iz Donje Lomnice kod Velike Gorice (Hrvatska) ogorčeni su na avione firme “Emirates” i traže nadoknadu štete za uništene krovove, ali i pretrpljene strahove. Neki čak i prijete pilotu:

“Svaki dan slijeće u gotovo isto vrijeme. Zato ćemo ga čekati, i ako se spusti tako nisko gađat ćemo ga kamenjem. Mamu mu pilotsku – poručuju ogorčeni žitelji Gorice.

Porodica Arbans je zbog niskog leta aviona, koji je trebao da se spusti na zagrebački aerodorom “Franjo Tuđman” ostala bez crjepova na krovu. S krova im je palo dvadesetak crjepova u dvorište.

“Bila sam u dvorištu kako bih zapalila cigaretu. Iznad kuće, u niskom letu, prošao je avion. Stvorila se pijavica, od koje sam pobjegla unutra i čula udarce – ispričala je Mira Arbanas iz Donje Lomnice kod Velike Gorice.
Koliko je vjetar bio jak nakon prolijetanja aviona firme “Emirates” govori i činjenica da je obješeni šekir na štriku završio desetak metara dalje.

Sličan slučaj imali su u septembru prošle godine, kada je avion Boing 777 iste tvrtke slijetao u Zračnu luku “Franjo Tuđman”.

Plaše se da će ovakvih slučajeva biti još jer isti avion svakodnevno prolazi iznad njihove kuće i glava. Njihove komšije misle da pilot prenisko spusti avion, a da bi ga malo podigao, mora dodati gas.
Avion je prije čupao i crijep sa zaštićene kurije Modić-Bedeković koja se nalazi u blizini. U njoj je izložena lokalna povijest kraja.

Arbanasi su na kraju sve prijavili policiji te se nadaju da će dobiti odštetu. Žalili su se i mjesnom odboru te se nadaju da će pomoći mještanima sa sličnim problemom (24 sata/aura.ba)