ZBOG ČEGA ŽENE ČEŠĆE PLAČU?

Žene godišnje plaču između 30 i 64 puta, dok muškarci tokom jedne godine zaplaču 17 puta

Kompleksna struktura mozga je i dalje velika misterija za naučnike. Međutim, postoji dosta saznanja o tome što se sve u njemu nalazi i od čega zavise njegove funkcije. Nije rijetkost da se o nekim profesijama ili poslovima govori kao da su “muški”, odnosno “ženski”, kao i da su žene emotivnije, dok su muškarci razumniji.

Da su žene emotivnije i sklonije saosjećanju s drugima dugo se potkrjepljivalo naučnim studijama prema kojima je hipokampus, dio mozga u kojem su smještene emocije i pamćenje – razvijeniji kod žena.

Upravo ovo istraživanje objasnilo je zbog čega žene češće plaču od muškaraca. Žene naime godišnje plaču između 30 i 64 puta, dok muškarci tokom jedne godine zaplaču 17 puta.

Kako bi se ova tvrdnja potvrdila, tim neurologa s Medicinskog fakulteta “Rosalind Franklin” u Čikagu ispitao je dio mozga koji je zadužen za osjetljivost. Nakon detaljnog istraživanja na ovu temu došlo se do određenih rezultata koji su pokazali nešto što se možda i nije očekivalo.

Zaključak naučnika je da se mozak muškaraca i žena uopšte ne razlikuju i da nije struktura mozga “kriva” što žene češće plaču od muškaraca i što su saosjećajnije, već da je u pitanju nešto drugo. Iako postoji anatomska razlika između muškaraca i žena, kada je u pitanju mozak – razlika ne postoji, odnosno razlike su minimalne, gotovo neprimjetne i nemaju nikakav značaj.

Veličina hipokampusa se ne razlikuje između polova, nego između svakog pojedinca. Tako da su određene osobe sklonije saosjećanju – bez obzira da li su muškarci ili žene, dok se drugi jednostavno lakše suzdržavaju od pokazivanja emocija.