Zbog čega se ne biste trebali često gledati u ogledalu?

 Upotreba ogledala (kao i svih drugih glatkih površina koje posjeduju sposobnost da reflektiraju svjetlost) u magijske svrhe i u cilju proricanja i “viđenja” prošlih, sadašnjih i budućih događaja, stara je gotovo koliko i ljudski rod i postoji u svim epohama i kulturama, a veliki broj narodnih običaja i takozvanih praznovjerja koja se odnose na ogledala i na sreću ili nesreću koju ona mogu donijeti, govori da ona zauzimaju posebno mjesto u kolektivnoj svijesti čovječanstva.

Zapitajmo se zašto se vračevi i  ljudi pojačane energetike, izbjegavaju često gledati u ogledalu…

Jesu li naši preci bili praznovjerni kada su nosili privjeske od ogledala radi zaštite od uroka i urokljivih očiju? Slična vjerovanja sačuvana su u svijetu i dan danas. U španskim selima djeci na ramena stavljaju ogledalca. Smatra se da se na taj način odbijaju zavidni i zlobni pogledi i vraćaju se zlobnicima.

Smrtonosan pogled Meduze je paralizirao i pretvarao u kamen svakoga tko je bio neoprezan da je gleda izravno u oči. Ali je Atena (boginja mudrosti) dala Perzeju bakreni štit ispoliran kao ogledalo i junak je pomoću odraza u njemu uspio skinuti glavu čudovištu …

Hladne i tople zrake

Ali, evo i pitanja: zašto je štit bio baš bakreni, a ne, recimo, srebrni? I zašto su Kinezi u krevet stavljali baš mjedena ogledala? Zbog siromaštva? I da li ima značaja od kojeg je materijala napravljeno ogledalo?

Danas znamo da je mehanizam odraza energije koja je u dodiru s tvari (bez obzira je li to energija radiovalova, vidljive svjetlosti ili rendgenskih zraka) u stvari isti: prodirući u tvar, ta energija pomoću složenih procesa izaziva obratnu emisiju – zračenje vlastitih čestica. Upravo to mi primamo kao odraz.

Ali, kakvom će dijapazonu pripadati to sekundarno zračenje u mnogome ovisi o svojstvu te tvari. Tako, postoji mišljenje da metali toplih nijansi (bronza, bakar, mjed, zlato) u znatnoj mjeri apsorbiraju ‘mjesečeve’ (hladne, Jing) energije i lijepo uzvraćaju ‘sunčane’ (tople, stimulativne, Jang) energije.

Ta se hipoteza u potpunosti poklapa sa savremenom naukom: psiholozi i fiziolozi dobro poznaju koliko blagotvorno djeluju na čovjeka ‘tople’ boje i koliko deprimirajuće djeluju one ‘hladne’. Možda fine energije koje prate umrtvljeno hladnu svjetlost mjesečine na Zemlji i jesu odgovor na jednu tajnu: zašto je brojnost psihičkih poremećaja, neobičnih postupaka, samoubojstava i kriminala u znatnom porastu dok je mjesec pun…

I da li o istoj sposobnosti ogledala da apsorbira jednu vrstu energije i da odrazi drugu vrstu, svjedoči jedan čudan savjet? Taj savjet je dao svojevremeno poznati istraživač abnormalnih pojava, francuski znanstvenik Camille Flamarion (1842-1925): ‘Ako se plašite gledati duhove, pokušajte ih promatrati preko ogledala ili pomoću bilo koje površine koja ima odraz …’