Zbog čega ogledala obrću lijevu i desnu stranu, ali ne i gornju i donju?

Ogledalo ne obrće sliku s lijeva na desno ili odozgo na dolje nego od naprijed prema natrag. Drugim riječima, vaša ogledalna slika nije zamijenjena nego je obrnuta shodno trećoj dimenziji, poput rukavice okrenute unutarnjom stranom prema van.
Stanite pred ogledalo i odmah ćete primijetiti: tekst na vašoj majici je obrnut, ukras u vašoj kosi se u odrazu premjestio na drugu stranu, madež koji se nalazi na lijevom uhu sada vas sa ogledala promatra s desne ušne školjke; što je nekad bilo lijevo, sada je desno i obratno. No ipak, gore ostaje gore, a dolje je još uvijek dolje – kao da ogledalo zna kako zamijeniti lijevo i desno, ali ne i gore i dolje.

Ogledalo ne „zna“ ništa o vašem položaju; ono jednostavno reflektira svjetlost koja ga pogađa i to čini na objektivan način baš poput svakog neživog objekta. Zbog čega onda, kada ta reflektirana svjetlost dopre do fotoreceptora u vašim očima, obrće odraz ogledala s lijeva na desno?

To je zbog toga što ogledalo ne obrće sliku s lijeva na desno ili odozgo na dolje nego od naprijed prema natrag. Drugim riječima, vaša ogledalna slika nije zamijenjena nego je obrnuta shodno trećoj dimenziji, poput rukavice okrenute unutarnjom stranom prema van.

Obratne slike

Zbog čega slova izgledaju obrnuto u ogledalu? Razlog tome je taj što ih vi ogledalu i predstavljate obratno. Razlog zbog kojeg neko ko vas gleda može pročitati slova na majici je taj što su ta slova ispisana obratno (iz vaše perspektive) kada ju nosite. Ako bi slova bila ispisana na način da ih vi možete pročitati (s unutarnje strane majice), riječi bi izgledale obratno drugoj osobi, ali bi sjajno izgledale u ogledalu.

Evo misaonog eksperimenta koji će vam pomoći ilustrirati koncept okretanja prednje i zadnje strane. Pretpostavite na sekundu da svoje tijelo možete stisnuti tako da bude savršeno ravno. Također zamislite da vaše tijelo može proći kroz samo sebe bez oštećivanja nekog od svojih tkiva. Kada stojite s vrhom nosa nježno pritisnutim uz ogledalo, lako je pretpostaviti da je slika koja vas nazad posmatra rezultat „neogledalnog“ vas koji se za 180° okreće oko sebe i korača unazad, kroz ogledalo, u zemlju ogledala.

U stvarnosti, zadnja polovina „neogledalnog“ vas je uz ogledalo pritisnuta ravno. Kako se vaš oblik počinje pretvarati u palačinku, prednji dio vašeg tijela (odnosno, svi dijelovi tijela koji se nalaze iza nosa, ali još uvijek na prednjoj strani tijela), zadnja polovina vašeg tijela i vrh vašeg nosa dolaze u istu ravninu (tj. ravninu koju zauzima ogledalo). Ali tada zamislite da vaša zadnja strana i dalje pritišće, nastavljajući svoj put kroz ravninu ogledala i prolazeći kroz prednju polovinu vašeg tijela prije nego što zadobije svoj „normalni“ oblik na drugoj strani ogledala. Ovaj novi, obrnuti “VI” vam je simetričan, ali vaša se dva tijela ne mogu prikazati. U hemiji se za takve entitete kaže da su „kiralni“.

Obrnuti “vi”

Problem jest u tome, da se nalazite na drugoj strani ogledala (da nije riječ samo o vašoj slici), vaša bi se lijeva ruka nalazila na lijevoj strani ogledala, no vaša bi se glava nalazila s gornje strane ogledala. To bi bilo tako kada biste došli s druge strane.

Evo još jednog načina na koji možete o tome razmišljati. Popularizirao ga je fizičar Richard Feynman. Stanite ispred ogledala i obratite pažnju na smjer u kojem ste okrenuti. Zamislimo da ste okrenuti ka sjeveru. Desnu ruku usmjerite prema istoku, a vaš će odraz također pokazati prema istoku.

Usmjerite lijevu ruku u smjeru zapada i vaš će odraz pokazivati u smjeru zapada. Pokažite prema zapadu lijevom rukom i vaš će odraz učiniti isto. To je zbog toga što ovi smjerovi leže uzduž ravnine paralelno sa ogledalom. Slično tome, pokažite prema gore ili dolje i vaš će vas odraz pratiti pokazujući u istom smjeru.

Ali odstupite li od te paralelne ravnine čak za malo i stvari će postati klimave. Zapamtite: vaša je slika obrnuta duž osi okomite na ogledalo. Pokušajte usmjeriti ruku prema ogledalu tako da su vaši vršci prstiju usmjereni prema sjeveru. Odraz vaše ruke je usmjeren pravo u vas – ne prema sjeveru, kamo su usmjereni vaši prsti, nego prema jugu.

Ovo je jednostavno nešto što ogledala čine: obrću prednju i stražnju stranu. (aura.ba)